fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 04:09

“Продължаваме промяната” и БСП постигнаха съгласие за съставяне на правителство

Двете партии ще обсъждат кандидати за министри на втория етап от разговорите

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

“Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството”, съобщи Асен Василев след края на разговорите с БСП за съставяне на кабинет в рамките на 47-я парламент.

“Постигнахме също съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с ясни срокове и ангажименти какво ще се случи от сега до края на годината като реформи и дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, както първият кабинет”, подчерта вицепремиерът и финансов министър в оставка.

“На първата среща от преговорния процес отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е малко”, каза от своя страна Корнелия Нинова. “Дадохме си сметка за слабостите, които проявихме, а една от тях, е че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове. Затова днес коригираме тази слабост. Разбрахме се екипи от по трима души от всяка партия да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна рамка за 6 месеца”, допълни тя.

Нинова уточни, че “Продължаваме промяната” са се съгласили в тази програма да залегнат теми като здравеопазване, образование, социална политика и възстановяване на икономиката , както и те приемат техните приоритети – борба с корупцията, КПКОНПИ, промени в съдебната система.

По думите й двете партии са отчели своите слабости и грешки в комуникацията и предлагат нов начин на взимане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат, предава БНТ.

“Предстои ни интензивна работа в следващите дни, но сме уверени, че общото, което ни събира, доброто, което дотук свършихме за България може да продължи с една конкретна, ясна и амбициозна програма – както по средствата по Плана за възстановяване и съпътстващите ги 22 закона, по подготовка за Бюджет 2023 и по дългосрочни намерения за сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел на управление на държавата”, посочи Нинова.

Двете страни са се разбрали, че темите министерства, ресори и кандидати за министри ще останат за втори етап на разговорите. По-важно е да се подготви програмата и законодателната рамка, уточни лидерът на БСП.

На срещата е обсъдена и дипломатическата криза след изгонването на руските дипломати и последвалата вербална нота, с която Русия заплаши да закрие посолството си у нас.

“Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига скъсване на отношенията между България и Руската Федерация, както и да се нормализира диалогът между двете страни, така че да е в интерес на българския национален интерес”, заяви председателката на БСП.

“Дипломатите трябва да си влязат в ролята на дипломати и нашите да работят за българския интерес, а руските за руския. Нормализиране на отношенията минава през нормализиране на диалога и от двете страни. Не мисля, че в дипломатическата история има преосмисляне на нота”, заяви Асен Василев.

Василев разкри, че все още не е изпратил поканите до независимите депутати за преговори, на вратата окончателно е затворена за Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img