fbpx
More

  Прочут манастир в Източна Украйна е улучен при нов руски удар

  Зеленски каза, че в него са приютени близо 300 цивилни, от които 60 деца, които се крият там от бомбардировките

  Дървена църква на прочут православен манастир в Източна Украйна е била разрушена при нова руска бомбардировка, съобщи днес украинският президент Володимир Зеленски, припомняйки, че предишната е убила там тази седмица четирима монаси, предаде Франс прес.

  “Руската артилерия днес отново удари Светогорската лавра” в Донецка област – един от главните православни манастири в Украйна, написа президентът в Телеграм и публикува видео на манастира, обхванат от пламъци.

  Той припомни, че манастирът вече е бил ударен тази седмица от руските бомбардировки, “при което са били убити четирима монаси, а още четирима са били тежко ранени”.

  Зеленски каза, че в манастира са приютени близо 300 цивилни, от които 60 деца, които се крият там от бомбардировките.

  Манастирът “е бил разрушен за първи път по времето на Съветския съюз. След това е издигнат отново. И сега той е подпален от руската армия”, каза украинският президент и призова ЮНЕСКО да изключи Русия заради това “варварство”.

  Руското министерство на отбраната, от своя страна, каза, че подразделенията му, разположени северно от Светогорск не водят “бойни действия” в този район и обвини украинските сили, че “са подпалили” манастира.

  Манастирът на Светогорската Пресвета Богородица, построен в началото на 17 век, се смята за едно от трите най-свещени места в Украйна от православните вярващи, отбелязва АФП. Преди войната тя привличаше ежегодно хиляди поклонници, допълва БТА.