5.12.2022 | понеделник | 03:50

Привикаха българския посланик в Анкара

Публикувано:

Сподели поста:

Министерството на външните работи в Турция е привикало българския посланик в Анкара Ангел Чолаков, съобщава БНТ.

Срещата се е състояла късно вечерта в четвъртък.

На срещата с посланик Чолаков турската страна е отхвърлила твърденията, че официални институции в страната се бъркат във вътрешните работи на България и пренасочват избирателите по време на българските избори. Това съобщи официалната телевизия на страната ТРТ.

Вчера българският министър на вътрешните работи от служебното правителство Бойко Рашков обвини южната ни съседка във вмешателство в изборите за президент и Народно събрание.

Бойко Рашков обвини Турция в намеса във вътрешните ни работи по време на изборите | NewsONE

Според него той прави такова заключение на базата на медийни публикации в турската преса, като цитира някои заглавия, а именно, че турчин е кандидат-президент в България и че трябва българските граждани в Турция да се мобилизират, за да не бъдат асимилирани.

Привикването на българския посланик в южната ни съседка идва в отговор на действията от МВнР в София вчера, когато няколко часа след изказването на Бойко Рашков, беше привикан турския посланик у нас Айлин Секизкьок.

На срещата с българския посланик в Анкара турската страна е изложила позиция, според която привикването на турската посланичка в българското министерство на външните работи и „поставянето на дневен ред на неоснователни твърдения от страна на българските институции било посрещнато с неразбиране“.

Посочено е още, че Анкара очаква с гласуването в Турция да не се злоупотребява в българската вътрешна политика. На посланик Чолаков е била връчена нота, съобщи още ТРТ.

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...