fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:42

Прищина отлага забраната за влизане на сърби след намесата на САЩ и ЕС

В неделя вечерта жители на Северно Косово издигнаха барикади по ключови пътища

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Прищина отложи с месец въвеждането на забраната за влизане със сръбски автомобилни табели и лични документи, която предизвика напрежение в провинцията. Забраната трябваше да влезе в сила от днес.

До ескалацията на напрежението се стигна след призив от Вашингтон и поредица от срещи на властите в Прищина с американски и европейски представители.

Междувременно, правителството на Република Косово категорично осъди вчерашното напрежение и блокади на магистрали в Северно Косово, както и стрелбата по полицаи от местни въоръжени мъже.

В неделя вечерта жители на Северно Косово издигнаха барикади по ключови пътища в знак на протест срещу намеренията на властите да започнат от днес пререгистрация на личните автомобили на косовските граждани, регистрирани в Сърбия, и да изискват декларации от лицата със сръбски паспорти.

Освен пътища бяха блокирани и контролно-пропускателните пунктове между Косово и Централна Сърбия.

Етнически сърби блокираха пътни артерии, по които се стига до границата на Косово със Сърбия в израз на недоволство от решенията на правителството в Прищина.

До демонстрация на недоволство от страна на сърбите се стигна, от решението на правителството на Косово от днес (1 август) да заменя личните им документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово. Освен това властите на Косово бяха обявили, че ще заменят регистрационните табели на автомобилите на сърбите, които са издадени от сръбските власти, с табели, издадени от косовските власти.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img