fbpx
17.7 C
София
13 август 2022 | събота | 06:05

Природният газ в Европа продължи да поскъпва (ВИДЕО)

Последното повишаване на цените се дължи на започналата от днес стачка в редица норвежки петролни и газови находища

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Природният газ в Европа продължи да поскъпва и в началото на търговията във вторник, като близко срочните фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпна за кратко до 169 евро за мегаватчас, достигайки ново най-високо ценово ниво от 9-и март насам, преди да коригират леко назад към 167 евро за MWh.

Основната причина за продължаващото от средата на юни поскъпване на природния газ се дължи на инвеститорските опасения, свързани с ограниченото предлагане на синьото гориво.
Последното повишаване на цените се дължи на започналата от днес стачка в редица норвежки петролни и газови находища, която през следващите дни ще се разраства и към други находища, което може да доведе до намаляване на газовото производство в офшорните находища на Норвегия в Северно море с 292 000 барела петролен еквивалент на ден. Това е около 13% от норвежките добиви и допълнително ще заплаши целта на ЕС за запъване на газовите находища на 80% от капацитета им преди началото на зимния сезон. По последни данни към 3-ти юли средната запълняемост на газовите хранилища в ЕС е 59,43%.

Русия пък намали през последните седмици газовите потоци през най-големия си газопровод “Северен поток 1” за ЕС с 60% и връзката е планирана за пълно спиране следващата седмица за “годишна поддръжка”.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img