Днес британският принц Уилям навършва 40 години. Той заема все по-централна роля в кралското семейство и се подготвя за евентуалното си възкачване на трона, пише АП. Синът на Чарлз и Даяна е втори по ред на наследяване на британския престол.

„Заедно с баща си – принц Чарлз, той увеличава подкрепата за кралицата и продължава да изгражда идентичността си като бъдещ крал“, обяснява кралският коментатор Ричард Фицуилямс.

Принц Уилям Артър Филип Луи е роден на 21 юни 1982 година. Той е първородният син на британския престолонаследник принц Чарлз и принцеса Даяна. На 8 години е записан в училището с пансион „Лъдгроув“, Бъркшър. В ученическите си години е капитан на отбори по хокей и ръгби.

Той е на 15, когато майка му, принцеса Даяна, умира в автомобилна катастрофа през 1997 г. Уилям върви след ковчега й, докато траурната процесия преминава през Лондон. 

През годините Уилям печели сърцата на британците, много от които искат той да наследи баба си Елизабет Втора, а не по-малко популярния принц Чарлз. Уилям е най-популярната кралска особа след Нейно Величество.

Той е женен за Кейт Мидълтън, която също се радва на огромна популярност в Обединеното кралство. Двамата са определяни като „бъдещето на монархията“. Имат три деца, на които се опитват да осигурят нормален живот – различен от детството на Уилям, белязоно от развода на родителите му.