fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 05:21

Приключи изборният ден за българите в Нова Зеландия

В 750 секции в 68 държави гласуват сънародниците ни в чужбина

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Точно в 9 часа тази сутрин българско време приключи гласуването в най-рано отворилата изборна секция – в Крайстчърч, Нова Зеландия. Секцията в Окланд не започна работа, тъй като заради влошилата се ситуация с Ковид-19 в града вчера местните власти оттеглиха даденото съгласие за разкриване на секцията.

Българските граждани във всички държави в Европа вече могат да упражнят правото си на глас, след като заради часовата разлика най-късно – в 9:00 часа българско време, започна изборният ден във Великобритания, Ирландия и Исландия, съобщават от Министерството на външните работи.

В Обединеното кралство, където е една от най-големите български общности, са разкрити най-голям брой секции зад граница – 132, включително на островите Ман и Джърси. В Ирландия сънародниците ни могат да гласуват в 4 секции, а в Исландия – в една секция в столицата Рейкявик.

Гласуват и българските граждани в Турция, където 126-те секции отвориха в 6 часа българско време.

В по-голямата част от европейските държави гласуването започна в 8 часа българско време. Сред тях с най-голям брой избирателни секции са държавите с най-големи български общности – Германия с 82 секции, Испания с 69 секции, Италия с 28 секции. В 7 часа започнаха да гласуват и сънародниците ни в Гърция, където са разкрити 26 секции.

Зад граница за изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание са разкрити общо 750 секции в 68 държави.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img