fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 06:44:00
петък | 20.05.2022 | 06:44:00
5.7 C
София

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония заявиха подкрепата си за Украйна

Посещението на президентите на Анджей Дуда, Гитанас Науседа, Егилс Левитс и Алар Карис е силна проява на солидарност

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония подчертаха подкрепата си за Украйна и поискаха отговорност за това, което по думите им са военни престъпления, извършени от руските сили, предаде Асошиейтед прес.
                  
Посещението на президентите на Анджей Дуда, Гитанас Науседа, Егилс Левитс и Алар Карис е силна проява на солидарност от страна на лидерите на страните от източния фланг на НАТО, три от които подобно на Украйна някога бяха част от Съветския съюз, отбелязва агенцията. Президентите посетиха Бородянка – един от градовете край Киев, където бяха открити доказателства за жестокости след изтеглянето на руските войски.

“Борбата за бъдещето на Европа се води тук”, заяви президентът на Литва Гитанас Науседа и призова за по-строги санкции, включително срещу доставките на нефт и газ от Русия и срещу всички банки в страната.
                   
Появявайки се заедно със Зеленски в богато украсена зала в историческия Мариински дворец в Киев, европейските лидери – президентът на Литва Гитанас Науседа, президентът на Естония Алар Карис, президентът на Полша Анджей Дуда и президентът на Латвия Егилс Левитс – потвърдиха ангажиментите си да подкрепят Украйна политически и с военна помощ.
                   
“Ние познаваме тази история. Знаем какво означава руската окупация. Знаем какво означава руският тероризъм”, каза Дуда. Той заяви, че тези, които са извършили военни престъпления, както и тези, които са издавали заповеди, трябва да бъдат подведени под отговорност.
                   
“Ако някой изпрати самолети, ако някой изпрати войници да обстрелват жилищни квартали, да убиват цивилни, да ги ликвидират, това не е война”, каза той. “Това е жестокост, това е бандитизъм, това е тероризъм”, добави Дуда.
                   
Експертен доклад, поръчан от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, установи “ясни модели на нарушения на (международното хуманитарно право) от страна на руските сили при воденето на военните действия”. Докладът е изготвен от експерти, подбрани от Украйна, и публикуван в сряда от базираната във Виена организация, отбелязва АП.

В доклада се посочва, че има нарушения и от страна на Украйна, но се заключава, че тези, извършени от Русия, са далеч по-значителни по мащаб и характер.
                  
Преди това Украйна призна, че е възможно да има “изолирани случаи” на нарушения и заяви, че ще проведе разследване, допълва БТА.
                  
Руският президент Владимир Путин отрича неговите войски да са извършили жестокости, а във вторник настоя, че Русия “не е имала друг избор” освен да нахлуе. Той заяви, че офанзивата има за цел да защити хората в някои части на Източна Украйна и да осигури безопасността на самата Русия. Той се зарече, че тя ще продължи до пълното ѝ приключване и изпълнение на поставените задачи. По думите му също така кампанията на Русия върви по план въпреки голямото изтегляне, след като силите ѝ не успяха да превземат столицата и понесоха значителни загуби.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук