Президентът Румен Радев е на посещение в “Граф Игнатиево”, където отбелязват 110 години българска бойна авиация. Държавният глава направи първи коментар след историческото решение на парламента за евроинтеграцията на Северна Македония.

„Вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, с което дори не можаха да се запознаят и което ще остави следващите правителства да водят безплодни спорове“, смята държавният глава, предаде БНТ.

„Френското предложение съдържа голяма част от основните български изисквания, но то можеше да бъде много по-успешно като цяло, включително и Българо-македонския протокол, ако нашите политици имаха много, много по-голямо внимание към целия този процес; ако дипломатите от Външно министерство не разчитаха само на президентската институция и не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в някакви приемливи рамки,“ коментира президентът.

„Отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в Конституцията. Парадоксално е, че беше по-лесно да бъде убеден френският президент и европейските лидери, отколкото българския министър-председател, чийто кабинет не пое отговорност за действията си и не остави на българските институции достатъчно време да се запознаят с казуса”, продължи Радев.