fbpx
27.8 C
София
9 август 2022 | вторник | 14:35

Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на “Продължаваме промяната”

Президентът предупреди партията, че очаква адекватни решения на външнополитическата криза

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителството. В сградата на “Дондуков” 2 пристигнаха премиерът в оставка Кирил Петков, кандидат-премиерът Асен Василев и председателят на парламентарната група на партията Андрей Гюров. 

“Парламентарната трупа със свое решение номинира за кандидат министър-председател Асен Василев”, каза пред президента Андрей Гюров.

“В изпълнение на Конституцията и в резултат на вота на недоверие ви връчвам проучвателен мандат. България е в икономическа и политическа криза. От вчера имаме и външнополитическа криза. Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес”, отвърна му Румен Радев и връчи мандата. 

“За мен това е една огромна отговорност. Мисля, че всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет, който да работи в интерес на гражданите”, каза от своя страна Василев. 

„Спомняте си, че аз предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите 100 дни на правителството, статуквото ще потърси своя реванш“, обърна се към Асен Василев Румен Радев.

След получаване на мандата от „Продължаваме Промяната“ имат седемдневен срок, за да излъчат проектокабинет. В случай, че не успеят, Конституцията предвижда следващият мандат да отиде при ГЕРБ-СДС, тъй като са втора по численост партия в Парламента. Те обаче вече обявиха намерението си да върнат веднага мандата, щом го получат, без да правят опит за съставяне на правителство. Това означава, че президентът ще трябва да връчи третият мандат на партия по негова преценка.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here