fbpx
18.8 C
София
12 август 2022 | петък | 03:56

Президентът Румен Радев: Няма как да кажем „Да“ на Северна Македония, докато сънародниците ни са подтискани

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Няма как да кажем „Да“ на Република Северна Македония, докато сънародниците ни са подтискани и не се изкорени езикът на омразата. Това каза в Бърдо, Словения държавният глава Румен Радев, където се провежда среща на върха.

„Нашите позиции са ясни – докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато сънародниците ни са подтискани като основни права, и не се интегрират пълноценно с другите народи, ние няма как да кажем „Да” за начало на преговорите. Подтискането на правата на македонските българи , които са граждани и на Република България, е предизвикателство за ЕС. След като са граждани на България, са граждани и на Съюза“, заяви Радев.

Той каза, че е призовал за европейска солидарност.

„Това не е нито вето, не е нито стопиране на процеса. Искаме не повече от това, което иска всеки един от европейските партньори – да се уважават европейските принципи. Очакваме да спре този процес, да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, музеи, паметници, публично говорене, от държавната политика. Тогава нашият народ е готов да каже „Да” на започване на преговорите. Искаме ясен правнообвързващ документ за този процес. Народът ни има много изострена чувствителност по тези проблеми. Няма български политик, който да не се съобразява с това “, коментира държавният глава.

Той уточни, че много пъти е казвано на РСМ, че чакането на правителство и парламент, които да загърбят тези проблеми, е загуба на време.


„Ключът към съгласие на България не е сложен. Той се отличава в пълното и безусловно изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 година. Това ще рече македонските българи да бъдат наистина равнопоставени с другите 7 съставни части от народи, които са изрично вписани в Конституцията на РСМ“, поясни той.

По думите му е необходимо македонските българи да бъдат адекватно отразени, като народност и брой, в процеса на преброяването в РСМ.

„Така, както беше призната историческата истина в отношенията с Гърция, следва да бъде призната историческата истина в отношенията с България. Обективните факти от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно тълкуване. Получаването и прилагането на нашето съгласие следва да получи ефективни гаранции от ЕС. Време е за исторически компромиси и помирение“, призова той. Радев заяви, че очаква от Стево Пендаровски и Зоран Заев смели решения, скъсване с македонизма и омразата към България.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img