Президентът Румен Радев призова премиера в оставка Кирил Петков да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от разрива в дипломатическите отношения с Русия.

“Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури”, написа в официалния си профил във “Фейсбук” държавният глава. 

“Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация. Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях”, се посочва в съобщението му. 

Президентът добавя, че “отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here