7.12.2022 | сряда | 16:32

Президентът отличи френския посланик у нас с орден „Мадарски конник“ първа степен

Публикувано:

Сподели поста:

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои посланика на Френската република в България Флоранс Робин с орден „Мадарски конник“ първа степен. Държавното отличие е за големите й заслуги за укрепването и развитието на българо-френските отношения.

Интензивното френско-българско партньорство, основано на дълбоки исторически корени и доверие, е резултат от последователните усилия на поколения дипломати, политици, предприемачи, архитекти, учени, учители, хора на изкуството, граждани на двете страни, заяви Румен Радев по време на церемонията. Държавният глава изрази признателност за ангажираността и личния принос на Флоранс Робин за развитието на политическите, икономическите и културни връзки между България и Франция и усилията й за надграждането им на най-високо ниво.

Президентът Радев обърна специално внимание на изключително активна и ползотворна дейност на Флоранс Робин по време на френското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на тази година, когато тя е допринесла за разясняване на българската позиция в отношенията с Република Северна Македония. „Флоранс Робин споделяше и отстояваше открито своите позиции във време, в което не всички наши европейски партньори и експерти от Брюксел разбираха дълбочината на проблемите и не успяваха да вникнат в цялата сложност на пъзела на политическите отношения на Балканите и техните причинно-следствени връзки“, заяви Румен Радев. Той посочи, че благодарение и на усилията на френския посланик въпросът за правата на човека, за отстояването на културно-историческото наследство, значението на историческата истина и обективност са били издигнати от нивото на двустранни до нивото на европейските отношения. Президентът изрази благодарност и за френската подкрепа за членството на България в ЕС и НАТО и изказа увереност, че тази подкрепа ще продължи и за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

Румен Радев изтъкна, че икономическите и търговски връзки между България и Франция значително са се разширили по време на мандата на посланик Робин, като през 2021 г. стокообменът между страните е надхвърлил 2 млрд. евро. „Това е успех, но е далеч под нашите възможности, затова се надявам, че тази основа ще ни позволи да видим повече съвместни производства, развой на нови технологии, индустрии на бъдещето, както и повече френски инвестиции“, заяви Румен Радев. Той отбеляза и допълнителното развитие на традиционно добрите двустранни отношения в областта на образованието, науката и културата.

„Убеден съм, че си тръгвате от България с чувството на удовлетворение и изпълнен дълг, както и с най-добри спомени и приятелства“, заяви Румен Радев и пожела успех на Флоранс Робин.

„Напускам София с красотата на България и топлото посрещане на българите“, заяви посланик Робин и благодари за честта да бъде удостоена с висшето отличие. Тя посочи, че не е очаквала, че през септември 2019 г., когато е започнал мандатът й у нас, пандемията от Covid 19 ще наруши връзките по света. „Оттогава се редят криза след криза, война се завръща на европейска почва. Това ни напомня, че няма друг начин да се справим с трудните времена освен заедно, със солидарност и особено в рамките на нашето европейско семейство“, заяви френският посланик.

ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
9.2 ° C
9.6 °
8.8 °
73 %
0.5kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Българска кампания задава неудобни въпроси към FIFA за Световното в Катар

Фондация GLAS и креативна агенция proof. насочват вниманието към ЛГБТ+ хората и работата на мигрантите в Катар, като...

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

„Често чувате, че на вас, младите хора, разчитаме да градите бъдещето на България. Безспорно е така, но преди...

Иван Гешев: Разпоредих активизиране на работата по делата за разпространение на наркотици, за да защитим гражданите и нашите деца

Под надзора на прокуратурата се провежда Специализирана полицейска операция в цялата страна за противодействие на разпространението на наркотични...

Явор Божанков: Служебният министър на отбраната крие определени договори за това как са харчени парите на хората

Служебното правителство обезсмисля процедурата по парламентарен контрол „Провеждането на парламентарен контрол несъмнено е една от най-важните процедури. Както и...