fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 03:47

Президентът на РСМ: Ако цената за ЕС е отказ от идентичността ни, няма политик, който да предаде народа си

"Обсебени сме да започнем преговори, но бързането не е най-добрият съюзник", каза Стево Пендаровски пред македонския парламент

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Ако цената за членство в Европейския съюз на Северна Македония е отказ от идентичността, то няма да се намери политик, който е готов да предаде народа си за такава форма на европейска интеграция. Това каза президентът на РСМ Стево Пендаровски в годишното си обръщение към парламента, съобщава БТА.

“Откакто пътят ни към ЕС беше неправилно блокиран, сме обсебени да имаме зелена светлина за започване на преговори. С нашите червени линии не бива да бъдем фиксирани в това колко време ще отнеме на другите, за да разберат истината за нас. Трябва да се ангажираме с подобряване на качеството на живот на нашите граждани. Бързането не винаги е най-добрият съюзник”, каза Пендаровски.

Пендаровски припомни, че винаги е настоявал за внимателен и обмислен подход в преговорите.

“През миналата година нашият източен съсед имаше поредица от избори и независимо, че отчитаме емоциите, свързани с тях, загрижени сме, че чухме и реторика, която надхвърля всичко, което чухме до сега, свързано с нашата история, език и идентичност. Например, че провеждаме системна дебългаризация, което е сериозно обвинение и няма нищо общо с реалността. Невъзможно е посланиците на 30 държави в Скопие, 16 от които в страни членки на ЕС, да не уведомят за дебългаризиране, нещо, което би било равносилно на геноцид”, заяви македонският президент.

Македонският държавен глава изрази мнение, че преговорният процес трябва да се води на база възможности за сътрудничество в съвремието, а миналото да се намесва по-малко.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img