fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 17:51:24
петък | 27.05.2022 | 17:51:24
28.8 C
София

Президентът на Казахстан: Конституционният ред до голяма степен е възстановен

Държавният глава е издал заповед да се стреля по "терористите" без предупреждение

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Силите за сигурност на Казахстан са осъществили контрол върху улиците на град Алмати, след безпрезедентните сблъсъци с протестиращи през последните дни, които отнеха живота на десетки хора. Президентът на страната обяви рано тази сутрин, че конституционният ред е възстановен в голяма част от размирните райони. Руски военни сили бяха изпратени в помощ на местните власти.

“Към момента се извършва контратерористична операция. Силите на реда работят здраво. Конституционният ред в по-голямата част на страната е възстановен. Местните власти контролират ситуацията, но терористите използват оръжия и унищожават собственост на гражданите. Операцията ще продължи, докато милициите не бъдат напълно елиминирани”, съобщи президентът на страната Касъм-Жомарт Токаев.

Президентът на Казахстан твърди, че конституционният ред в страната е  възстановен
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев

В телевизионно предаване Токаев обяви, че е издал заповед да се стреля без предупреждение по протестиращите, които казахстан определя като “терористи”.

Все още обаче се чуват изстрели в района на централния площад на Алмати – мястото на сблъсък между силите за сигурност и протестиращите отпреди по-малко от два дни.

Стълкновенията доведоха до жертви, а протестиращите завзеха редица сгради в няколко града. Наблюдатели оценяват случващото се като “най-лошото насилие” в централноазиатския регион през последните 30 години.

На този фон руското външно министерство обяви, че повече от 70 военни самолети транспортират части, които да окажат помощ на казахските власти в овладяването на ситуацията. Към момента руски сили оказват съдействие във връщането на контрола на летището в Алмати, което беше завладяно от протестиращи в четвъртък.

Масовите демонстрации започнаха в отговор на покачването на цените на горивата, но прераснаха в масово недоволство срещу правителството и бившия авторитарен лидер на страната Нурсултан Назарбаев.

Назарбаев отстъпи от поста на президент на Казахстан преди три години, но местното население смята, че той и семейството му продължават да имат огромно влияние и власт в столицата, която носи неговото име – Нур-Султан.

Първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев е заразен с коронавируса  - Mediapool.bg
Нурсултан Назарбаев е най-дълго управлявалият диктатор в рамките на бившия съветски блок. Към момента е на 81 години.

Вътрешният министър на Казахстан обяви, че 26 “въоръжени бандити” са били “ликвидирани”, а 3 000 задържани. По данни на казахските служби 18 служители на реда са били убити от началото на протестите.

Кореспонденти на Ройтерс съобщават за въоръжени войници и техника, които са разположени на централния площад на Алмати.

Цялата картина на ситуацията в Казахстан продължава да бъде неясна и противоречива, заради проблеми с комуникациите, включително умишленото изключване на интернета.

Москва обяви, че ще окаже съдействие на властите, а заместник-външният министър Александър Грушко заяви, че “Русия ще застане зад Казахстан и ще се държи както един съюзник трябва да го направи”.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук