fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 06:52:13
петък | 20.05.2022 | 06:52:13
5.7 C
София

Президентът на Германия: Ще спрем напълно вноса на въглища, петрол и газ от Русия

Франк-Валтер Щайнмайер каза, че Германия подкрепя плана на ЕК за намаляване на зависимостта от руския газ с две трети до края на тази година, и за пълното й премахване до 2024 г.

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който пристига днес на посещение в Румъния по покана на президента Клаус Йоханис, даде интервю за румънския вестник “Адевърул”, в което коментира двустранните отношения и ситуацията със сигурността след руската инвазия в Украйна.

Щайнмайер изтъкна, че Германия и Румъния са партньорки в ЕС и НАТО и имат тясно сътрудничество, базирано на доверието. Той напомни, че тази година се навършват 30 години от подписването на споразумението за партньорство между двете страни на 21 април 1992 г. в Букурещ.

На въпрос какво могат да направят Германия и Румъния, за да окажат по-голяма помощ на Украйна и да увеличат солидарността в рамките на НАТО и ЕС, германският президент напомни за вече наложените строги санкции срещу Русия и работата върху нов пакет санкции, допълва БТА.

“Германия подкрепя Украйна финансово, хуманитарно и военно: федералното правителство одобри миналата седмица доставката на тежки оръжия. Знам, че и Румъния вече предложи съществена помощ и че ще продължи да помага. Москва беше изненадана от нашето единство в реакциите на тази брутална война, започната от Русия. На това единство се базира нашата сила”, посочи Щайнмайер.

Изданието напомня, че Германия получи сериозни критики заради благосклонната си към Русия външна политика, която и самият Щайнмайер определи като грешка. След началото на войната Германия обяви промяна в политиката си спрямо Русия, но въпреки това посещение на германския президент в Киев беше отхвърлено от украинската страна. По думите на Щайнмайер обаче това решение на Киев не променя солидарността на Германия с Украйна.

“Отказът на президента Володимир Зеленски да ме приеме е украинско решение, с което се запознах. Оставам на мнението, което заявих вече в деня на отказа: това решение не променя с нищо нашата солидарност с хората от Украйна. Подкрепяме Украйна с цяло сърце и с обединени сили: политически, финансово, хуманитарно и особено военно”, посочи държавният глава.

По отношение на степента на готовност на Германия да се откаже от вноса на енергия от Русия, Щайнмайер заяви: “Ще се откажем напълно от вноса на въглища, петрол и газ от Русия. Сега е важно да приложим това решение възможно най-скоро. В този смисъл водим дискусии с нашите партньори от Европа, защото искаме да направим тази стъпка заедно”.

Той напомни, че Германия подкрепя плана на Европейската комисия за намаляване на зависимостта от руския газ с две трети до края на тази година и за пълното й премахване до 2024 г.

“Германия иска да спре вноса на въглища от Русия до месец август и да се откаже от руския петрол до края на годината, както и от газа от Русия през 2024 г. Търсим други доставчици и други възможности за внос. Също така ускоряваме енергийния преход към възобновяеми източници”, посочи той.

На въпрос как смята, че трябва да реагират НАТО и ЕС, ако и други страни, например Република Молдова, бъдат заплашени от Русия, Щайнмайер изтъкна, че е “от решаващо значение да продължим да засилваме устойчивостта на Република Молдова”. Той напомни за създадената по инициатива на външните министри на Германия, Румъния и Франция “Платформа за подкрепа на Молдова” и отбеляза, че 45 делегации от 36 страни и 9 международни организации и финансови институции са изразили подкрепата си към страната.

“Що се отнася до искането за присъединяване (към ЕС) на Украйна, Грузия и Република Молдова, европейската комисия подготвя становище, което ще представи на Съвета, а той трябва да определи следващите стъпки. За момента се концентрираме върху конкретни мерки за подкрепа”, посочи още германският президент.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук