fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:54:01
неделя | 29.05.2022 | 01:54:01
16.8 C
София

Президентът: Който взима решение за военна помощ, да се съобрази със сигурността на българите

Много е важно също да отчитаме мястото на България, наличието на българска историческа диаспора в Украйна и да надделее разумът, каза Румен Радев

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Хората, които взимат решение за предоставяне на военна помощ за Украйна, да се съобразят преди всичко със сигурността на българските граждани. Това заяви президентът Румен Радев, който днес е гост на Аграрния университет в Пловдив.

Държавният глава изтъкна, че е важно да се чуят аргументите, с които Народното събрание ще вземе това решение, предаде БНТ. Много е важно също да отчитаме мястото на България, наличието на българска историческа диаспора в Украйна и да надделее разумът, допълни той.

Румен Радев напомни, че още в първите часове на войната е събрал на консултативна среща управлението на държавата и е осъдил остро поведението на Русия в Украйна.

“България е лоялен член на НАТО и ЕС и е солидарна с тях, но много хора говорят без да имат собствено мнение – ако от НАТО им кажат да не предоставят оръжие, ще го направят. Ако им кажат – давайте оръжие – също ще го изпълнят. Хората, които насаждат милитаристични мнения, не правят разлики – България е много по-близо до този конфликт от останалите си партньори, имаме обща граница в Черно море, имаме огромна историческа диаспора в Украйна, някои от партньорите ни са зависими едва на 6% от Руския газ, а ние сме много по-зависими.” – каза президентът.

Румен Радев призова тези, които ще вземат решение за изпращането на военна помощ на Украйна, да си отговорят на няколко въпроса:

  • Какво е състоянието на противовъздушната ни отбрана от Дуранкулак до София – има ли нещо, което да пази небето над този периметър?
  • Какво е състоянието на българската авиация – отчита ли се това?
  • Докога нашите съюзници ще бъдат тук и ще участват ли други партньори в споделената охрана на въздушното ни пространство след приключването на ангажимента на нидерланските ВВС?
  • Какво е състоянието на радарната ни система, която трябва да следи въздушното ни пространство?
  • Знаят ли, съгласно плановете на НАТО за степенуван отговор, какви са сроковете и процеса на генериране на сили, които трябва да дойдат тук? Знаят ли как се генерират тези сили, кога ще бъдат тук и какъв ще бъде техния капацитет?

“Политиците трябва да си отговорят на тези въпроси и ако знаят отговорите и продължат да настояват да изпращаме оръжие, това е безотговорно. Ако пък не знаят отговорите – е невежо.” – каза президентът Радев.

Той прогнозира, че ръководството на БСП ще намери формулировка, в която хем социалистите да не носят отговорност, ако се прати оръжие към Украйна, хем да не напускат коалицията.

Според Румен Радев Европа трябва да излезе с общо решение за газа и закъсня, защото тази криза чакаше на вратата от много време. Президентът уточни, че в никакъв случай не оправдава постъпката на Русия, защото това е грубо нарушение на договора. Въпросът, според него е какво е направила българската страна при положение, че знаеше, че има такава потенциална опасност.

Румен Радев посочи, че “Булгаргаз” има лиценз за търговец и попита защо не е сключил договор за май. Президентът намекна, че това е било осъществимо за цена на газа от около 70 евро и призова правителството да обяви има ли договори с посредници и на каква цена.

“Ако се окаже, че наистина посредниците влизат в играта – нещо, за което заговорих още с отстраняването на предишното ръководство на “Булгаргаз” – дали това не е целенасочено и каква ще е цената? Защото, ако цената скочи с 30%, стотици хиляди българи, хиляди малки и средни предприятия и структуроопределяща индустрия ще са на ръба. Ако решението е теглене на нови заеми и предоставяне на помощи, все някога икономиката ни ще рухне.” – посочи Радев.

Президентът съобщи и за инцидент с неговия кортеж на път за Пловдив. Заради изскочил камион на пътя е катастрофирала първата кола на НСО. При инцидента е пострадал лекаря на кортежа, който е в пловдивска болница с фрактура на лакътя. По-леко пострадал е още един член на екипа на президентската администрация.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук