fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 20:00:36
четвъртък | 26.05.2022 | 20:00:36
26.8 C
София

Тома Белев: През последните години държавата почти не се е грижила за горите

Държваното финансиране в горите ес паднало с 30%

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В последните няколко години държавата почти не се е грижила за горите – за Витоша са отделяни по 30 000 лева за поддръжка, а за Беласица – по 5 000. Това заяви заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев.

Белев съобщи, че държавното финансиране в горите е спаднало с 30%.

“Съотношението между предварителен, текущ и последващ контрол е много неравномерно от години. Предварителният заема около 80%, текущият около 19, а последващият едва едно на сто. Имаме и извънредно голямо текучество на персонал в министерството – 15-18%. Огромно количество щатни бройки са незаети”, разкри той в ефира на NOVA. 

“Не прилагаме добре директивата за хабитатите, не сме обявили всички защитени зони 7 години след крайния срок. Редица заповеди са с некачествени цели и режими. До март трябва да спасим казуса, за да няма дело в ЕС”, обясни Белев.

Според него 30% е минимумът в ЕС за защитени територии.

По темата за лифтовете на Витоша, той смята, че може да бъдат подменени.

“Единственият, който може да задължи това да се случи, е столичният кмет. Тя е предприела стъпки относно възстановяването на Княжевския лифт. Започната е процедура и за подмяна на лифтовете на ски-влек “Заека”, каза още зам.-министърът.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук