fbpx
More

  Преразказ върху творбата “Талисманът” на Красимир Бачков се падна на седмокласниците на НВО

  Тестът по БЕЛ за седми клас включва 26 задачи

  Седмокласниците, които се явяват днес на националното външно оценяване по български език и литература, са писали преразказ върху творбата “Талисманът” на Красимир Бачков. Това съобщиха за БТА ученици от столични училища, излизайки от изпита.

  По вариант 1 писаха седмокласниците на Националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ), което започна в 10:00 часа. Изпитният вариант, от два възможни, беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката, в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова.

  Тестът по БЕЛ за седми клас включва 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени – избира се от четири възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

  Десетокласници, които също днес се явиха на националното външно оценяване по БЕЛ, споделиха, че е трябвало да пишат по “Дърво без корен” на Николай Хайтов.

  Равнището на компетентностите по български език и литература в края на първия гимназиален етап се проверява писмено чрез тест с общо 23 задачи. Националното външно оценяване в десети клас включва 14 въпроса с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаването на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът в десети клас продължава 90 минути – два слети учебни часа.