fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 18:10

Преминаваме към астрономическото зимно часово време на 31-ви октомври

Без резултат остава дебатът кога ще спрем да местим стрелките на часовника

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

На 31 октомври връщаме часовниците с един час назад. Това трябва да направим в 4 часа сутринта, съобщават от Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор.  

В Европа промяната на времето се прави от 1916 г., а в България е въведена през 1979 г. От 2002 г. пък това се случва в последната неделя на октомври, когато преминаваме към зимно часово време, както и в последната неделя на март, когато преминаваме към лятно часово време.

През 2018-а година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници и заявиха, че искат смяната на времето да бъде прекратена. Между държавите в ЕС обаче и до днес не е постигнат консенсус кое часово време да бъде избрано – лятното или зимното. Същият дебат се води и в България, но в крайното решение ще помогне европейският опит.

Снимка: Владимир Христовски

Българското министерство на енергетката също проведе национално онлайн допитване през есента на 2018 г. В него участваха 17 318 българи, като 51% от тях избраха за постоянно да остане лятното часово време. В подкрепа на зимното своя глас дадоха 38% от участвалите.

Няколко европейски държави вече са се отказали от смяната на времето. Исландия например за последно мести стрелките на часовника през 1968-а година. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ. Беларус също не сменя времето от 2011-а година, а Русия – от 2014-а.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here