Ожесточени дебати и взаимни обвинения си отправиха управляващи и опозиция по време на дебата по отстраняването на председателя на парламента Никола Минчев. Думата взе и премиерът Кирил Петков, който попита депутатите защо темата за отстраняването на Минчев е по-важна от цената на тока и увеличаването на пенсиите. 

“Два часа слушам този дебат и се чудя защо 120 депутати поставят оставката на г-н Минчев като по-важна от цената на тока и увеличението на пенсиите. Всичко това не е по-важно от оставката на г-н Минчев. Той е чудесен професионалист и това съм го чувал и от устата на хора от ГЕРБ, ИТН и “Възраждане”. Може би се страхувате, че г-н Минчев ще води заседанието за избирането на шеф на КПКОНПИ. Страх ви е, че ще има съдия, който ще разследва дейността на главния прокурор”, възмути се министър-председателят и се обърна поотделно към всяка от парламентарните сили.

Снимка: NewsONE

“Ако си мислите вие от ГЕРБ, че с днешното приемане на оставката на г-н Минчев, ще ни притесните като правителство и ние ще се договаряме с вас – няма. За ДПС – ако мислите, че ще спрем да изпращаме сигнали към европейската прокуратура и срещу г-н Пеевски и да повтаряме, че той е най-корумпираният депутат по закона “Магнитски” – няма. За ИТН – между вас има честни хора, такива, които са влезли в това управление и осъзнават историческата си роля в този момент, но ние знаем натиска, под който сте в момента – той е от лидерите на ИТН“, заяви Петков и запита народните представители от “Възраждане” дали ще натиснат бутона за оставката на Никола Минчев. „Ето това е задкулисието, с което се борим всеки ден“, заключи Кирил Петков. 

Снимка: NewsONE

Думите му предизвикаха гнева на Йордан Цонев от ДПС, който репликира Петков от трибуната. “Най-важната тема е оставката на правителството”, отвърна Цонев. Изказването му предизвика депутатите от Движението да се изправят на крака и да аплодират бурно своя депутат. 

Тома Биков пък сравни поведението на премиера с това на Робеспиер в Конвента и му напомни, че кабинетът няма мнозинство в пленарна зала. Според него оставката на Минчев е поискана, тъй като мнозинството се е променило.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here