fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 13:22:24
събота | 28.05.2022 | 13:22:25
21.8 C
София

Премиерът: Внасяме повторно предложението за парите на пътните строители

Депутатите не стигнаха вчера до решение за разплащането с пътните фирми

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Предложението за частично разплащане към строителните фирми ще бъде внесено повторно за гласуване в Народното събрание, след като на среднощно заседание парламентът не прие да разреши на АПИ да се разплаща с фирмите, които поддържат републиканската пътна инфраструктура. Това написа премиерът Кирил Петков във Фейсбук.

“Днес обещах на строителните фирми, че 655 милиона лв. ще бъдат разплатени веднага, и останалите 50% – след проверка и одобрение на парламента. Това решение гарантираше, от една страна, 655 милиона лв. веднага за строителите, а от друга – работещ механизъм за прозрачно изразходване на средствата пред очите на цялото общество. Продължаваме Промяната, БСП и ДБ направиха точно това, което днес обещах на строителните фирми. Партиите, които гласуваха против, се виждат долу на таблото! Ще внесем предложението повторно още в утрешния ден. Няма да губим нито ден”, пише Петков, цитиран от БНТ.

Депутатите вчера не стигнаха до решение за разплащането с пътните фирми. В пленарната зала бяха отхвърлени и трите проекта за решение – на правната комисия, на регионалната и на вносителя – депутати от управляващото мнозинство.

Преди гласуването вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов се обърна към депутатите с молба да вземат решение тази вечер. Моля да го направите тази вечер, защото утре няма как да възложим закърпването и на една дупка по българските пътища, поиска той. 

От “Продължаваме Промяната” (ПП) искаха повече контрол върху допълнителните средства, които трябваше да бъдат разплатени на фирмите. Затова предлагаха да стане със санкция на Народното събрание, след становище на антикорупционната комисия, на база доклад на междуведомствената работна група. 

Предложението на вносителите и редакцията на регионалната комисия бяха разплащането да стане с решение на Министерския съвет.

За проекта на правната комисия бяха 102-ма депутати от ПП, БСП и “Демократична България”, против – 108 (ГЕРБ-СДС, “Има такъв народ”, ДПС), 11 се въздържаха – деветима от тях от “Възраждане”.

Предложението на регионалната комисия беше подкрепено само от 25-ма народни представители (основно от ИТН), а на вносителите – от 29 депутати, останалите бяха “против” и “въздържал се”.

Дебатите по проектите вчера продължиха около четири часа, а пленарното заседание – повече от 14 часа, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук