fbpx
More

  Премиерът Стефан Янев: Не очаквайте да ви манипулирам! Истината е, че здравната система е на границите на възможностите си

  Служебният министър-председател обяви, че държавата е подготвила бюджет от 450 милиона лева за подпомагане на бизнеса заради скъпия ток

  Служебният министър-председател Стефан Янев даде извънреден брифинг в Министерски съвет, на който коментира влезлите в сила от днес противоепидемични мерки и решението на държавата да подпомогне частния бизнес в ситуация на непосилно високи цени на електрическата енергия.

  “Опазването на човешкия живот и жизнеността на нацията за мен е основен приоритет. Аз съм склонен да понеса отговорността с всичките негативи в персонален план. Въпросът е друг. Дали ние заедно като общество можем да носим отговорност за нашето настояще и бъдеще. Призовавам ви за малко търпение, малко разбиране и повече солидарност”, апелира Янев. Той призова политиците да не злоупотребяват със здравната тема и сигурността на гражданите в стремеж да извличат ползи преди вота на 14 ноември, защото “тези проблеми нямат партиен профил и идеология”.

  “Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация. Не очаквайте от мен да се опитвам да ви манипулирам, чертаейки апокалиптични картини. Истината е, че българската здравна система е на границите на своя капацитет. Въведените от здравното министерство мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори”, добави Янев относно COVID-19 мерките в страната.

  Служебният премиер уточни, че при добро развитие на ситуацията противоепидемичните мерки в тази си форма ще продължат няколко седмици.

  “Алтернативата е затваряне на държавата с всички произтичащи от подобен акт ефекти и дефекти. По подобие на последиците от 2020г., с които продължаваме да се борим.”

  Янев коментира и темата с високите цени на електроенергията, като обяви, че държавата ще компенсира частния бизнес чрез помощи в размер на 110 лв за мегаватчас. Това е с повече от 50% спрямо първоначално обсъжданата сума, която бизнесът определи като крайно недостатъчна. Право на такава държавна помощ ще имат над 630 000 небитови потребители, а за компенсациите правителството е определило общ бюджет от 450 милиона лева.

  В брифинга участваха още министърът на финансите Валери Белчев, министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на енергетиката Андрей Живков.