3.12.2022 | събота | 06:52

Премиерът Стефан Янев: Гласувайте, защото това е избор за бъдещето

Публикувано:

Сподели поста:

Служебният премиер Стефан Янев гласува за парламент и президент с послание към българските граждани да не се поддават на провокации и да повярват, че техният глас има значение.

„Искам да уверя всички българи, че подготвителните мерки – устройствени и технически, условия за сигурността на вота са направени. Внушенията, че е възможно използването на други машини и друг тип гласуване са спекулации. Машинното гласуване е сигурно и доказано, както и фактът, че електронният ключ за устройствата е притежание на ЦИК и държавата. Няма никаква възможност допълнителни машини да бъдат използвани за вота в днешния ден. Всички мерки са взети. Няма да бъде допуснат момент за манипулация на вота“, увери служебният премиер.

По думите на Янев, опитът да се внуши несигурност в организирането на изборите е дестабилизиращ сценарии.

„Има сили, които имат интерес да се внушава впечатление, че от гласа на хората не зависи нищо. Не е за първи път, случвало се е и преди. Обезверяването на хората и внушаването на идеи е вредно за демокрацията. Хората трябва да са уверени, че от техния глас зависи нещо – бъдещето на родината. Защото чрез този глас се определят бъдещите мнозинства, които определят правителство, изпълнителна власт и основните насоки за развития на държавата. Трябва да сме активни. С нашата активност, дори да има нередности, те ще бъдат елиминирани“, добави той.

Стефан Янев определи решението на ЦИК да брои 100% от разписките като действие, което цели да даде допълнителни гаранции, че изборите ще се проведат без нарушения и злоупотреби.

„Ще бъдат броени разписките, така че да се види дали има съответствие с гласовете, подадени от машините. Няма да се проверява качеството им, сгънати ли са или не“, обясни той.

Служебният премиер изрази надежда, че третите парламентарни избори за годината ще генерират резултати, които ще доведат до формиране на стабилно парламентарно мнозинство. Той уточни, че от формирането на силен парламент зависят важните решения в държавата, които не биха могли да бъдат делегирани на едно служебно правителство.

„Служебното правителство може да подготви бюджетна рамка, но не бива да тръгва да прави политики чрез бюджет. Парите ни трябва да се харчат чрез решения на парламентарно мнозинство, което да определя накъде върви държавата. Нека да видим развитието на изборния ден и последвалите дебати, които да формулират възможните коалиционни конфигурации“, завърши Янев.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...