fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 03:03:06
петък | 27.05.2022 | 03:03:06
17.8 C
София

Премиерът: Правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат защитени

Той подчерта, че посещението на представители на институции и политически партии в Битоля показва ангажираността на България

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Правата на българите в Република Северна Македония трябва да бъдат защитени. Това заяви пред журналисти в Битоля премиерът Кирил Петков, който взе участие в откриването на нов клуб на Културния център „Иван Михайлов“ в града. Той поздрави българската общност в югозападната ни съседка и подчерта, че днешното му посещение, заедно с представители на други институции и политически партии, показва ангажираността на нашата държава. 

„По този въпрос не може да се играе междупартийно, трябва да играем национално. Трябва да имаме обединение, но не само в България, а обединение заедно с българите в Северна Македония. Те са мостът между двете страни и техните права трябва да бъдат защитени“, коментира премиерът, цитиран от БТА. 

Според премиера България има интерес Република Северна Македония един ден да бъде част от Европейския съюз, но на този етап правата на нашите сънародници там не са напълно защитени. 

„Не може тази тема да я използваме за вътрешнополитически цели“, подчерта още Кирил Петков. Той отчете, че между България и Северна Македония има добра комуникация и призова всички институции да работят в синхрон по темата, за да има „мир и стабилност“ на Балканите. 

снимка: Пресцентър на Министерския съвет

“Подкрепяме българите в Република Северна Македония, нашата позиция е непроменена и ще я отстояваме напред в преговорите”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ премиерът Кирил Петков трябва да вземе мерки съветническият екип да не прави втора външна политика, тъй като това би било опасно и тревожно, допълва БНТ.

Снимка: Пресцентър на МС

“Защото ние ще олекнем пред нашите европейски партньори и България никой няма да я вземе на сериозно. Това е най-тежкият консенсус, който имаме в страната по отношение на членството на РСМ. Пътищата са два – ще започнат европейските процедури, България трябва да намери сериозни инструменти, които да поиска от Европейската комисия, така че в целия процес България да има достатъчно гаранции, че нашите условия ще бъдат отчетени”, коментира още Илияна Йотова.

По думите ѝ е най-важно да има сериозни действия и изпълнение на ангажиментите от страна на властите в Република Северна Македония.Тя беше категорична, че българскот мнение трябва да бъде зачетено и Европа да бъде нашият гарант.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук