fbpx
26.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 14:51:53
събота | 21.05.2022 | 14:51:53
26.8 C
София

Премиерът на Полша осъди “газовия шантаж” на Русия

Варшава планира да купува газ от други страни, сред които Норвегия

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заклейми днес Русия за опита ѝ “да шантажира” неговата страна чрез внезапното прекратяване на доставките на природен газ, предаде Асошиейтед прес.

В реч пред парламента във Варшава той каза, че ходът на Москва вероятно е отмъщение за наложените по-рано тази седмици полски санкции срещу 50 руски олигарси и компании, включително “Газпром”. Депутатите от Сейма станаха на крака и аплодираха оратора, когато той заяви, че “газовият шантаж” няма да се отрази на Полша.

Вчера Полша съобщи, че е уведомена от “Газпром” за прекратяването на доставките, тъй като полската страна не се е съобразила с изискването да плаща за тях в руски рубли.

Досега Русия осигуряваше около 45 на сто от потреблението на природен газ в Полша. Но Полша разчита в много по-голяма степен на въглищата за отопляване на жилищата и за промишлеността. Делът на природния газ в енергийния микс на страната възлиза на 9%.

Варшава планира да купува газ от други страни, сред които Норвегия. През есента се очаква да заработи новият Балтийски газопровод, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук