fbpx
More

  Премиерът Кирил Петков заминава на официално посещение във Ватикана и Рим

  Ръководената от него българска делегация ще бъде приета на аудиенция от главата на Римокатолическата църква

  Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на посещение във Ватикана и Италианската република на 22 и 23 май, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, премиерът и ръководената от него официална българска делегация ще бъдат приети на аудиенция от главата на Римокатолическата църква и ще се поклонят пред светите за българите места в Рим. 

  На 23 май премиерът Петков ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където е погребан славянският първоучител Константин-Кирил Философ. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. След това министър-председателят Кирил Петков ще се поклони пред мощите на Св. Кирил. 

  По-късно същия ден по традиция Негово Светейшество ще посрещне българската делегация в Апостолическия дворец. След аудиенцията министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин. 

  В базиликата „Свети Петър“ премиерът Петков ще поднесе венец на олтара на Св. папа Йоан Павел Втори, допълва БТА.