8.12.2022 | четвъртък | 01:01

Премиерът ще се срещне с Йорданка Фандъкова заради неусвоени средства за изграждане на детски градини

Публикувано:

Сподели поста:

Премиерът Кирил Петков ще се срещне с кмета на София Йорданка Фандъкова , за да разбере защо има неусвоени средства от Столичната община по програмата за изграждане на детски градини. Това обяви началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова след провелото се правителствено заседание.

Бориславова не можа да посочи за каква неусвоена сума става въпрос.

В същото време правителството реши 14 общини да получат над 3 млн. лв. за изграждане на нови детски градини или корпуси към съществуващи сгради.

Ще бъдат финансирани проектните предложения за детски градини на общините Белица, Айтос, Бургас, Малко Търново, Руен, Долни чифлик, Кайнарджа, Твърдица, Ботевград, Своге, Опан, Чирпан и Ямбол.

Община Троян ще получи пари за реконструкция на сградата на начално училище „Христо Ботев“.

Средствата, предвидени за изграждане на две нови детски градини в благоевградските квартали „Еленово-I“ и „Баларбаши“, ще бъдат върнати в държавния бюджет. Причината е, че договорите с фирмите-изпълнители са били прекратени. Проектите обаче могат да се реализират и на по-късен етап.

С изграждането на нови детски ясли и градини ще се осигурят места за повече деца, които са останали извън класиранията. Ще се гарантира и въвеждането на задължителното предучилищно обучение за 4-годишните деца.

Лена Бориславова каза още, че не по-рано от март 2022 година, ще започне прилагането на Национален план за администрация без Ковид. Той включва въвеждането на „зелен“ сертификат, но ще бъде дадена и възможност на хората без сертификат да могат да упражняват правото си на работа, като редовно се тестват.

„В рамките на днешния ден Кирил Петков ще подпише заповед за отсрочено въвеждане на изискването за зелен сертификат за всички лица, които влизат в МС. Нейното действие ще започне след не по-рано от 40 дни, ще бъде осигурен и ваксинационен пункт“, каза тя.

Бориславова уточни, че изискването ще важи и за членовете на МС, които, ако не желаят да се ваксинират, ще могат редовно да се тестват или да работят дистанционно.

Относно прегласувания мораториум върху цените на тока, вече са започнали срещи с експерти с цел понижаване на цената на електроенергията, допълни още тя. От думите й стана ясно, че след 31 март по никакъв начин не се очаква шоково нарастване на цените.

„Работим по това как цената да бъде овладяна дългосрочно, без това да е за е сметка на електроенергийните дружества“, коментира началникът на кабинета на премиера. 

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
предимно ясно
3.9 ° C
4 °
1.7 °
92 %
3.1kmh
20 %
ср
5 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС