fbpx
More

  Премиерът: Инфлацията до края на годината ще бъде около 4.5%

  "Това се дължи на възстановяването на икономиката след пандемията", смята Стефан Янев

  Инфлацията в България е в рамите между 3 и 4%, като се предполага до края на годината да е около 4.5%. Това каза министър-председателят Стефан Янев в рамките на инициативата “Властта говори! Открито”, излъчвана на страницата на Министерски съвет във “Фейсбук”.

  “Инфлацията в България е измерима с инфлацията в цяла Европа. Тя се дължи както на възстановяването на икономиката, така и на повишаването на цените на горива и електроенергия. Този процес го има в цяла Европа”, коментира той.

  На въпрос дали държавата ще помогне на най-бедните през тежката зима, която очаква хората, Янев заяви, че служебният кабинет още от май месец работи в посока повишаване на доходите на населението и на социалните плащания.

  “Добавката от 50 лв. за пенсионерите беше запазена за цялото лято. В последствие тази добавка нарасна на 120 лв. От 25 декември влиза в сила новото правило за изчисляване на пенсиите, при което изчислителният стаж се увеличава. Така всички пенсионери ще получат повишение на пенсиите си”, заяви той.

  Янев добави, че са увеличени плащанията и в помощта за отопление.

  “С актуализацията на бюджета сумите са над 530 лв. на месец на семейство. Грижите на държавата са на място, където трябва“, подчерта премиерът.

  Той коментира и казуса със спасителната операция за кораба “Вера Су”.

  “За държавата беше предизвикателство, защото трябваше да се създаде правен механизъм за действие в такава ситуация. Беше направена много стройна организация във взаимодействие с държавните структури. Държавата намери способни хора с идеи, които направиха всичко това. Това е пример за това какво може държавата, когато иска”, посочи Янев.

  Той обяви още, че е поставил задача на транспортното министерство да направят анализ на всичко, което се е случило и уроците да бъдат включени в бъдещи действия за създаване на истински способности за бъдещи такива случаи.

  От думите му стана ясно още, че икономиката ни вече не само е на нивата от 2019 г., но имаме и растеж спрямо нея. Той добави, че е създадена и работна група в Министерството на енергетиката, която трябва да изработи стратегическа рамка, която да определи какви са полезните ходове за развитие на енергетиката в следващите десетилетия.

  Попитан дали е било правилно решението БЕХ да изкупи дълга на столичната “Топлофикация”, Янев каза, че за него решението е в оздравяването на дружеството.