5.12.2022 | понеделник | 21:07

Премиерът: Инфлацията до края на годината ще бъде около 4.5%

Публикувано:

Сподели поста:

Инфлацията в България е в рамите между 3 и 4%, като се предполага до края на годината да е около 4.5%. Това каза министър-председателят Стефан Янев в рамките на инициативата „Властта говори! Открито“, излъчвана на страницата на Министерски съвет във „Фейсбук“.

„Инфлацията в България е измерима с инфлацията в цяла Европа. Тя се дължи както на възстановяването на икономиката, така и на повишаването на цените на горива и електроенергия. Този процес го има в цяла Европа“, коментира той.

На въпрос дали държавата ще помогне на най-бедните през тежката зима, която очаква хората, Янев заяви, че служебният кабинет още от май месец работи в посока повишаване на доходите на населението и на социалните плащания.

„Добавката от 50 лв. за пенсионерите беше запазена за цялото лято. В последствие тази добавка нарасна на 120 лв. От 25 декември влиза в сила новото правило за изчисляване на пенсиите, при което изчислителният стаж се увеличава. Така всички пенсионери ще получат повишение на пенсиите си“, заяви той.

Янев добави, че са увеличени плащанията и в помощта за отопление.

„С актуализацията на бюджета сумите са над 530 лв. на месец на семейство. Грижите на държавата са на място, където трябва“, подчерта премиерът.

Той коментира и казуса със спасителната операция за кораба „Вера Су“.

„За държавата беше предизвикателство, защото трябваше да се създаде правен механизъм за действие в такава ситуация. Беше направена много стройна организация във взаимодействие с държавните структури. Държавата намери способни хора с идеи, които направиха всичко това. Това е пример за това какво може държавата, когато иска“, посочи Янев.

Той обяви още, че е поставил задача на транспортното министерство да направят анализ на всичко, което се е случило и уроците да бъдат включени в бъдещи действия за създаване на истински способности за бъдещи такива случаи.

От думите му стана ясно още, че икономиката ни вече не само е на нивата от 2019 г., но имаме и растеж спрямо нея. Той добави, че е създадена и работна група в Министерството на енергетиката, която трябва да изработи стратегическа рамка, която да определи какви са полезните ходове за развитие на енергетиката в следващите десетилетия.

Попитан дали е било правилно решението БЕХ да изкупи дълга на столичната „Топлофикация“, Янев каза, че за него решението е в оздравяването на дружеството.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев на среща с президента на ЕБВР: България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката

България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката и да минимизират негативните ефекти...

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...