fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:58:38
неделя | 29.05.2022 | 01:58:38
16.8 C
София

Премиерът: Ако обявим Елеонора Митрофанова за персона нон грата, това е скъсване на взаимоотношенията

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

„Ако обявим руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата, това е скъсване на взаимоотношенията“. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Народното събрание (НС).

Премиерът отговори на журналистически въпрос относно действията на българската държава към руския посланик  Той обясни защо до този момент тя не е обявена за персона нон грата:

„Тя до този момент се е държала абсолютно непристойно за един дипломат. Ние вече отзовахме 10 дипломата, направихме й няколко забележки, привлякохме нашия посланик от Русия за консултации у нас, което на дипломатически език казваме – и вие трябва да направите същото. Следващата стъпка е да я сложим като персона нон грата. Но това ако го направим, е пълно скъсване на отношенията и според нас е много по-целесъобразно, ако такава стъпка се предприеме, тя да бъде на ниво ЕС. Истината е, че примерно нашият кораб в Мариупол в момента – неговата безопасност зависи и от руската страна. Така че, тези решения трябва да се вземат много внимателно.

Аз лично не бих рискувал и застрашил тяхното състояние, заяви Кирил Петков относно безопасността на моряците, предаде БНТ.

„Има 260 метра между кораба и оградата на пристанището – те са като алеята на смъртта. В момента са влезли руските танкове и обстрелваха украинците, които държат линията. Единият от танковете беше взровен. В понеделник в 9.00 ч. сутринта имаше утихване на боя и нашата група беше готова да отиде и да ги вземе.

Но трябваше да се прецени на място дали е опасно. При комуникация с капитана, той каза – изглежда не се стреля и не мога да съм сигурен дали няма да се стреля пак. Готови сме в първите минути, когато няма бойни действия да ги изведем, следим ежечасно ситуацията. Но трябва да е безопасно“, обясни премиерът.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук