Николай Денков: Преходът между 4 и 5 клас е трагичен, трябва да бъде променен като подход

Министърът на образованието е наясно, че има свръхчувствителност сред родителите по отношение на матурите

0
6619
Снимка: Стоп кадър БНТ

Най-трагичен е преходът между 4 и 5 клас. Това призна в ефира на БНТ министърът на образованието академик Николай Денков.

“Причините са различният подход към преподаването и появата на отделни учители по предметите. В 5 клас става един изключително тежък преход и той трябва да бъде променен като подход”, поясни министърът. 

Денков оценява деликатната ситуации и наличието на свръхчувствителност сред родителите по отношение на матурите.

“Тази година за първи път имахме 108 изпита, с различни материали и то в рамките на месец. Това е много повече от миналата година. С 4 точки са компенсирани учениците в 10 клас на изпита по математика заради сгрешената формула”, уточни той.

Разказът “Талисманът” на матурите след 7 клас съответства на всички изисквания, заяви министърът.

“Много е опасно да се плъзнем по линията затова, че не ни харесва авторът, ако няма проблем в разказа. Нашата цел е да имаме най-добрите текстове за седмокласници”, каза образователният министър. 

За Националното външно оценяване след 4 клас и професията “пожарникар”, Денков обясни, че децата трябва да навлязат по- дълбоко в значението на думата.

“Те трябва да знаят, че това не е просто човек, който гаси пожар. Ако сега избухнат пламъци и ние с вас започнем да гасим, това прави ли ни пожарникари? Когато помагаш на детето си да научи урока, това прави ли те учител?”, запита просветният министър.

Дебатът за старта на учебната година ще продължи, съобщи министърът.

“До края на месеца ще го проведем със социалните партньори. За мен е важно да има време за повече упражнения и за нови методи на преподаване”, каза той.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here