-0.5 C
София
петък | 03.12.2021 | 06:45:39
-0.5 C
София
петък | 03.12.2021 | 06:45:39

Преговорите за съдебната реформа: Оставка на главния прокурор, без бонуси във ВСС, раздробяване на КПКОНПИ

Четирите партии се обединиха и за ограничаване на командироването на магистрати, въвеждане на електронно правосъдие и намаляване на съдебните такси

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Участниците в работната група по темата правосъдие се обединиха по някои от най-важните въпроси. Политическите сили от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и БСП се обединиха за отпадане на кариерните бонуси на членовете на ВСС и ограничаване на командироването на магистрати, въвеждане на електронно правосъдие, намаляване на съдебни такси за гарантиране на достъп до правосъдие, промени в Закона за обществените поръчки и създаване на закон за частния фалит.

Участниците  в срещата се обединиха около искането за оставка на главния прокурор Иван Гешев, както и за закриване на Специализирания наказателен съд и Специализираната прокуратура.

Снимка: NewsOne

Политическите сили в срещата се обявиха за реформа на Висшия съдебен съвет с конституционна промяна. Каква ще бъде – до този момент не е ясно. Постигнато е и съгласие по темата за промяна на правомощията на главния прокурор, но допълнително трябва да бъде уточнено и за промяна на правомощията на прокуратурата.

Не беше подмината и темата за Комисията за противодействие на корупцията и конфискация на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), като предложенията са различни. Едно от тях е антикорупционният орган да бъде разделен на две отделни комисии, както и звеното за противодействие на корупцията да бъде разпределено към Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

снимка: NewsOne

Четирите политически сили се разбраха за отчетност в Народното събрание във връзка с борбата с корупцията, като допълнително ще се решава дали да има постоянна комисия или подкомисия. Важно е да покажем и на останалия свят, че това ни е в момента огромен приоритет, коментира лидерът на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков.

Участниците в срещата се разбраха да започнат процедурна подготовка за избор на членове на Инспектората на ВСС, като сложиха 2-месечен срок за представяне на кандидатури. Те ще работят и по приемането на законодателство за санкции в случаи като тези по закона “Магнитски”.

снимка: NewsOne

„Постигнахме доста добър напредък около мерки, които трябва да бъдат предприети – някои доста конкретни, други – по-общи, които в следващите дни ще прецизираме“, каза в края на срещата Лена Бориславова от “Продължаваме Промяната”.

„Точно това е духът, който искам да постигнем оттук нататък“, коментира и Кирил Петков. Той добави, че политическите сили имат общи цели и че са демонстрирали как могат да работят заедно и конструктивно.

- Реклама -spot_imgspot_img
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук