4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:29:54
4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:29:54

Преговорите в сектор “Земеделие”: Затягане на контрола при производството на храни и стимулиране на местното производство

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

По темата “Земеделие” преговарящите за коалиционно правителство се обединиха около нуждата от напояване, завишаването на контрола при производството на храни, стимулирането на местни производства и подпомагането на чувствителните сектори, като животновъдство и производство на плодове и зеленчуци.

Очаквано налагането на таван на субсидиите и комасирането на земята са спорните моменти, по които потенциалните партньори тепърва ще търсят съгласие.

България е страната, в която най-голям дял от европейските субсидии се получава от най-малък дял земеделски производители, припомниха от “Демократична България”.

“В България земеделието е изкривено и затова трябва да се обърне сериозно внимание за така нареченото налагане на тавани на плащанията. Може да се използва таванът на плащанията от сто хиляди лева”, уточниха от коалицията.

От ИТН обаче предупредиха:

“Това трябва да стане на база на един много сериозен анализ, защото огромна част от земеделската земя в България се арендова. Това означава, че една огромна част от тези субсидии през арендата влизат в икономическия живот на страната ни.”

От БСП също се въздържаха от подкрепа за тавана на субсидиите.

“Там трябва да бъдем изключително внимателни и за нас е важно не как да накажем тези големите и да им махаме с пръст, а е важно с какво това помага на малките и средни производители”, казаха от левицата.

“Продължаваме промяната” подкрепят идеята за налагане на таван на субсидиите, но не споменаха конкретна сума, до която трябва да се ограничат сумите.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук