fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 22:25

Представителят на Световната банка у нас: Няма опасност от хиперинфлация в България

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката на България ще отбележи ръст от почти 4% тази година. Страната ни си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната. Няма почва за образуване на хиперинфлация. Това заяви пред БНТ постоянният представител на Световната банка у нас Фабрицио Дзарконе.

Според Дзарконе фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си. Притесненията от инфлацията в еврозоната, обаче, остават. За момента няма знак за особено тревожни процеси, но трябва да сме подготвени, изтъкна представителят на Световната банка у нас.

Това, което България може да направи в дългосрочен план, за да подобри финансовата си стабилност, е да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава. Това ще предотврати рязкото поскъпване на газа, допълни Дзарконе.

В рамките на сегашната криза, правителството би могло да насочи допълнителна помощ към най-уязвимите и маргинализирани хора у нас, както и към бизнеса, смята той.

Според него в Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви публични инвестиции, които да създават работни места.

Основният проблем, според Дзарконе, остава бедността у нас.

Брутният вътрешен продукт на България е една 55% от средния за ЕС, а има и много неравенства в обществото, изтъкна той.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img