fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 00:54:35
събота | 28.05.2022 | 00:54:35
21.1 C
София

Председателят на УС на “Лукойл”: Засега няма заплаха да спрем работа

Имаме си планове, имаме добра комуникация с държавните институции сме в много добър контакт, каза Илшат Шарафутдинов

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

“Засега няма такава заплаха “Лукойл” да спре работа, но ако се случат пак крайни проявления на забрани на руския петрол, нищо не можем да гарантираме”. Това заяви в коментар пред медии Илшат Шарафутдинов, председател на Управителния съвет на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД, предаде БНТ.

Той отговори на въпроса дали има ли заплаха “Лукойл” да спре.

„Имаме си планове, имаме добра комуникация с държавните институции сме в много добър контакт. Засега няма такава заплаха, но ако се случат пак крайни проявления на забрани на руския петрол, нищо не можем да гарантираме. Засега нито логистика, нито технолога не е отработена,“ каза Шарафутдинов.

На въпроса: Можете ли да обработвате друг петрол, освен руски?, той отговори:

„Това пак не е много коректен въпрос, аз се чудя, когато хора успяват да отговорят на този въпрос, защото нефтовете, това е много голяма смеска, в много широк диапазон на качество. Някои нефтове сме преработвали и можем да ги преработваме, някои не сме, а има и такива, които не могат да ги доставят, те са битоминозни, които изобщо не текат, венецуелския, например. Никой не може да каже дали е възможно или не, докато не кажат ето ти нефта, виж дали можеш.

Ние имаме много сложни системи за инженерните разчети, за да кажем теоретически дали е възможно. После трябва да бъде обработена логистика, технология, цена, да се намерят танкери, някой да ги застрахова, да ги докара дотук. Накратко, можем да преработваме алтернативни, но дали ще спрем, дали ще извадим 90-93 или 95%, никой не може да каже, докато не кажат каква нефт ще работим,“ заяви Шарафутдинов.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук