fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 18:38

Предложението 24 май да стане национален празник скара депутатите (ВИДЕО)

Ще обсъдят и възможността бащите да ползват 2-месечен платен отпуск за дете до 8-годишна възраст

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Депутатите разглеждат промени в Кодекса на труда на първо четене. Най-спорният текст стана предложението на ГЕРБ – СДС 24 май да стане национален празник. Оттам смятат, че денят трябва да бъде обявен за такъв, тъй като той се признава и чества без изключение от всички българи – се посочва в мотивите им.

Депутатите Радомир Чолаков и  Петър Николов обясниха, че това е датата, която най-много обединява, а 3 март отправя сигнал, че страната ни е благодарна към Русия.

Иван Петков от БСП изрази категорично несъгласие с ГЕРБ като коментира, че в последните години ние сме единствената нация, която се опитва да си промени историята. Той добави, че не опонентите не искат 3-ти март, а искат на 4-ти юли гордо да носят американските знамена. Петков попита, ако не е бил 3-ти март, какво сме щели да правим на 24-ти май?”

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов заяви, че разговорът е напълно излишен и се използва политически. Той призова да не извращаваме историята и да не се правят посегателства върху нея, защото това е нещо, което ни обижда като народ. 

И днес депутатите  работят с удължено работно време до приемане на две проекторешения и първо четене на четири законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда. 

Ще обсъдят и възможността бащите да ползват 2-месечен платен отпуск за дете до 8-годишна възраст. Дава се възможност отпускът да се ползва наведнъж или на части. Бащата обаче ще може да се възползва от това право, ако не е ползвал отпуск, прехвърлен от майката.

Предложения на партия „Възраждане“ предвиждат работници или служители в частни фирми, избрани за депутати, да имат право на неплатен отпуск за времето на мандата, а когато той приключи – да могат да се върнат на предишната си длъжност.

В редовния парламентарен контрол ще участват вицепремиерите по икономиката и индустрията Корнелия Нинова и по регионалното развитие и благоустройството – Гроздан Караджов

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img