fbpx
17.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 12:25:54
събота | 21.05.2022 | 12:25:54
17.8 C
София

Предизвестена победа: Конгрес потвърди Фридрих Мерц за нов председател на партията на Меркел

Фридрих Мерц ще има трудната задача да обнови партията

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Водещата опозиционна партия в Германия – Християндемократическият съюз избра на извънреден онлайн конгрес нов председател. Консерваторът Фридрих Мерц спечели предварителното допитване сред партийните членове, а конгресът просто потвърди избора му.

Фридрих Мерц застава начело на партията на бившия канцлер Ангела Меркел от трети опит. Претърпелият болезнена изборна загуба на парламентарните избори през есента ХДС търси нов лидер след двама председатели, които не отговориха на очакванията – Анегрет Крамп-Каренбауер и Армин Лашет. Вторият не успя да запази канцлерския пост за християндемократите.

Сега 66-годишният Мерц ще има трудната задача да обнови партията и тя отново да стане конкурентна на останалите политически формации в страната.

„Няма да има завой надясно“, категоричен е консерваторът, който е сред най-яростните критици на 16-те години на Ангела Меркел на канцлерския пост.

С това той разочарова дясното крило в партията, към което се числи.

Мерц се изправя пред множество предизвикателства, но най-голямото от тях е възстановяване на доверието на избирателите.

Първият тест е още през пролетта. В края на март в провинция Заарланд ХДС трябва да запази първото място в изборите за ландтаг, а през май предстоят регионални избори в най-голямата провинция, Северен Вестфалия, където ХДС също управлява.

Днешното онлайн гласуване трябва да бъде потвърдено от гласуване по пощата, а окончателните резултати ще бъдат обявени на 31 януари.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук