27.01.2023 | петък | 12:33

Преди Коледа стават ясни окончателните заключения на експертизите за трагедията на “Струма”

Публикувано:

Сподели поста:

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов обяви, че още преди Коледа се очаква да излязат окончателните заключения на назначените експертизи – съдебно-медицинска, автотехническа, пожаротехническа и комплексна, за катастрофата с македонския автобус на АМ “Струма”, при която загинаха 45 души.

Той подчерта, че всичко по случая се е развило много бързо.

“Буквално за 7 дни успяхме да идентифицираме телесните останки, успяхме да установим поименно кои са точно жертвите от автобуса”, посочи Сарафов.

От думите му стана ясно, че автобусът се е нанизал на разделящите мантинели и вече горящ се заклещва между тях.

Сарафов коментира, че има две категории скорости- разрешена и съобразена с пътните условия и към онзи момент, скоростта на рейса е трябвало да бъде съобразена.

“Скоростта по-скоро е била несъобразена и по всяка вероятност е надхвърляла 90 км/ч.”, заяви той.

Сарафов коментира, че няма причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка на пътя.

“Възможно е пътната маркировка да не е отговаряла и тя очевидно не отговоря на изискванията, но в никакъв случай няма причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка. Това предполага шофьорът да бъде по-внимателен и да шофира със съобразена скорост”, заяви той.

Според него и разследващите към настоящия момент, причина за катастрофата е човешка грешка.

Борислав Сарафов: Водещата версия за катастрофата е човешка грешка | NewsONE

Шефът на следствието коментира и необходимостта от съдебна реформа, но заяви, че е изненадан от това, че се говори само за структурна реформа, а не за промяна на устройствените правила.

“Знаете, че Наказателният кодекс е от 1968 година – неколкократно кърпен и осъвременяван, но не може да обслужи новите обществено-политически, социални и икономически условия в страната”, каза той в ефира на БНТ.

По отношение на прехвърчането на искри между МВР и Прокуратурата по случая „Хемус“, Сарафов каза, че и преди това се е случвало, но според него, той е междуличностен, а не между институционален.

“Обществото не печели от такива конфликти. Не печелят и институциите. Не съм убеден, че има война между институциите, защото по повечето казуси, по които работят и МВР и прокуратурата, има разбирателство и синхрон”, посочи той.

Заместник-главният прокурор подчерта, че независимо от желанието на задържания да облекчи положението си, след като съдейства на разследването, българското законодателство не позволява облекчаване на процесуалната съдба срещу показания за други съучастници.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
-0.2 ° C
0.7 °
-1.2 °
95 %
2.1kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
-0.2 ° C
0.7 °
-1.2 °
95 %
2.1kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...

ВМРО: Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...