fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 22:45

Православната църква отбелязва паметта на Св. Силвестър

Празникът се нарича още Карамановден

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

На втори януари Православната църква отбелязва паметта на Св. Силвестър, папа Римски, който е заемал папския престол от 314 до 335 година сл. Хр.

Празникът се нарича още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден.

В нощта срещу празника момците, които са коледували, организирани в дружини по няколко души, обикалят домовете, в които има едър впрегателен добитък.

В Западните Родопи наричат деня Сполезов и гледат кой пръв ще влезе в къщата. Гостът трябва да е добър и заможен човек, за да бъде и годината, която идва, добра и заможна.

На трапезата не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните.

Имен ден имат Силвестър, Силвия, Силвана, Серафим, Гopан, Гopица.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img