8.12.2022 | четвъртък | 01:43

Правосъдното министерство ще ограничава Гешев и реформира КПКОНПИ

Публикувано:

Сподели поста:

Правосъдното министерство започва поредица от мащабни реформи, които включват промени в начина на работа на КПКОНПИ и ограничаване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев. По предварителен план те трябва да бъдат приключени до три месеца.

Пред „Свободна Европа“ новият министър на правосъдието Надежда Йорданова обясни, че позицията на „Демократична България“ относно КПКОНПИ се е променила, за да се синхронизира с тази на „Продължаваме промяната“.

Според Йорданова целта на промените в антикорупционната комисия е тя да не бъде повече бухалка за саморазправа и това може да се постигне с гаранции за защита на засегнатите лица.

Правосъдният министър обясни, че предвидените промени ще скъсят срока от подаване то на сигнал до приключване на досъдебното производство. Тя допълни, че има данни за извършени нарушения в рамките на органа, които могат да доведат до отстраняването на Сотир Цацаров от позицията му.

Йорданова атакува и главния прокурор Иван Гешев.

„Гешев носи лична отговорност за липсата на разследване по много случаи“, заяви тя и посочи снимките с кюлчетата, записите, на които се предполага, че говори Бойко Борисов, Булгартабак и пристанището на Ахмед Доган.

„Истинското лекарство за ограничаването на правомощията на Гешев е конституционната реформа“, заяви министърът на правосъдието и допълни, че има други възможности, постижими с обикновено мнозинство в Народното събрание.

Тя подчерта, че главният прокурор може да бъде отстранен с решение на ВСС, а ако съставът на съвета не бъде сменен, може да се изчака октомври 2022-ра година, когато мандатът му изтича.

Сред основните приоритети на правосъдното ведомство през първата половина на 2022 г. влизат още закриване на специализираните съдилища и прокуратура, промяна в правомощията на ВСС и въвеждане на механизъм за обжалване на отказите на обвинението да образува досъдебни производства.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС