3.12.2022 | събота | 04:22

Правосъдното министерство е разработило механизъм за разследване на главния прокурор

Публикувано:

Сподели поста:

Българският план за възстановяване и устойчивост в раздел правосъдие включва възможности за разследване на главния прокурор и евентуалното му привличане към съдебна отговорност при установяване на нарушения. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова в ефира на БНТ.

Йорданова обясни, че предложението е главният прокурор да може да се разследва от магистрат, чийто ранг отговаря на тежестта на престъплението, за което е образувано производство. Той ще бъде избиран на случаен принцип, по модел на настоящата система за разпределяне на делата.

Самото досъдебно производство ще се води така, че главният прокурор да не може да въздейства на разследващия, а след края на следствените действия, кариерното развитие на магистрата няма да зависи от обвинител номер 1. Основната цел е да се дадат предварителни законови гаранции за неговата професионална сигурност.

Осъществяването на тези промени е заложено да стане до началото на 2023г. Европейската комисия обаче счита този срок за прекалено дълъг и изразила позиция, че той трябва да се съкрати.

Министърът на правосъдието добави, че в правосъдното ведомство са пристигнали множество сигнали срещу Иван Гешев, по които е образувана проверка.

Освен набралия публична популярност случай с отнемане на бизнес, Йорданова даде за пример сигнал за отказ за провеждане на разследване.

„Трябва да припомним на гражданите, че това е най-голямата власт, която има прокуратурата – как да води разследването и дали да го води по начин, който да разобличи виновния или да го протака така, че той да не може да бъде осъден“, каза правосъдният министър.

В „Денят започва“ Надежда Йорданова заяви още, че се подготвя разделянето на КПКОНПИ. От нея ще произлязат две звена – антикорупционно, което ще има и разследващи функции и комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.

Тя уточни, че след наложените промени в органа, сегашният председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще напусне поста си, защото за двете нови структури ще се избере нов състав. Що за хора ще оглавят тези звена, предстои да се разбира тепърва, защото към момента се изработват критериите за избор.

Йорданова повтори, че обвинението се опитва да измести фокуса от предвидената съдебна реформа, а проблемът с отчетността на главния прокурор трябва да намери решение, тъй като, по думите й, продължава от десетилетия.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...