5.12.2022 | понеделник | 19:51

Правосъдният министър готов да внесе искане за оставката на главния прокурор

Публикувано:

Сподели поста:

Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев обяви, че е готов да внесе искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев, ако той не отговори на „въпросите, които обществото поставя към него“. Той вярва, че разполага с правомощията това да се случи.

„Проблемът не е в смяната на една личност, проблемът е в модела, но когато има дефицит на справедливост – да, искам смяна на главния прокурор. Искам работеща прокуратура“, обясни Демерджиев в социалните мрежи.

Служебният министър допълни, че към момента е в изчакване на решение на Конституционния съд дали правосъдното министерство може да иска оставката на главния прокурор.

„Вярвам, че това решение ще бъде с положителен отговор. След това ще внеса искане за отстраняването на Гешев“, обясни той.

Според Демерджиев, Гешев е с влошена репутация в обществото и това изисква той да отстъпи от поста, който символизира законността в една държава.

„Когато десетки хиляди скандират името ти по улиците и след него лозунгите – „Позор“, „Оставка“ и „Затвор“, ти трябва да имаш самосъзнанието сам да прецениш дали си способен да изпълняваш функциите на главен прокурор или трябва да си подадеш оставката“, заяви правосъдният министър.

Демерджиев беше силно критичен към състава на Висшия съдебен съвет и обяви, че ВСС само е разклатило доверието към себе си, а доказателство за това е, че съдиите не са излъчили свой представител в него. Министърът намекна и за нужда от реформи в специализираната прокуратура.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...

Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Става въпрос за проведена...