fbpx
More

  Правосъдният министър готов да внесе искане за оставката на главния прокурор

  Демерджиев чака решение на КС дали правосъдното министерство може да иска оставката на Гешев

  Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев обяви, че е готов да внесе искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев, ако той не отговори на “въпросите, които обществото поставя към него”. Той вярва, че разполага с правомощията това да се случи.

  “Проблемът не е в смяната на една личност, проблемът е в модела, но когато има дефицит на справедливост – да, искам смяна на главния прокурор. Искам работеща прокуратура”, обясни Демерджиев в социалните мрежи.

  Служебният министър допълни, че към момента е в изчакване на решение на Конституционния съд дали правосъдното министерство може да иска оставката на главния прокурор.

  “Вярвам, че това решение ще бъде с положителен отговор. След това ще внеса искане за отстраняването на Гешев”, обясни той.

  Според Демерджиев, Гешев е с влошена репутация в обществото и това изисква той да отстъпи от поста, който символизира законността в една държава.

  „Когато десетки хиляди скандират името ти по улиците и след него лозунгите – „Позор“, „Оставка“ и „Затвор“, ти трябва да имаш самосъзнанието сам да прецениш дали си способен да изпълняваш функциите на главен прокурор или трябва да си подадеш оставката”, заяви правосъдният министър.

  Демерджиев беше силно критичен към състава на Висшия съдебен съвет и обяви, че ВСС само е разклатило доверието към себе си, а доказателство за това е, че съдиите не са излъчили свой представител в него. Министърът намекна и за нужда от реформи в специализираната прокуратура.