fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 20:04:33
четвъртък | 26.05.2022 | 20:04:33
26.8 C
София

Правната комисия в парламента прие закриването на спецправосъдието

Съгласието беше постигнато след осем часов дебат

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси подкрепи и на второ четене да се закрият Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Разпоредбата от промените в Закона за съдебната власт беше подкрепена с 12 гласа “за” и 5 “против” в комисията.

Темата за закриването на специализираните съд и прокуратура и днес разпали страстите. И то още преди да е започнало заседанието.

“Ние казахме, че закриваме и го закрихме на първо четене. Въпросът е по-скоро технически и по-скоро е да доизчистим разпоредбите и да ги направим да работят текстовете да бъдат спокойни съдиите и прокурорите и нито едно дело да не бъде прекратено”, заяви Ива Митева от “Има такъв народ”.

Дани Каназирева от ГЕРБ се възпротиви на идеята и каза, че това е политическа поръчка, а не съдебна реформа.

Главният прокурор, който напусна заседанието на ВСС, на което се обсъждаше отстраняването му дойде в парламента, за да защити Спецправосъдието.

“Ръководството на прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети решения, за които нямат значение аргументите още по-малко юридическите аргументи и фактите, и зад които седят надявам се не, единствено и само интересите на това което Вие наричате олигархия и мафия”, коментира той.

Спор предизвика и точката за броя на съдиите, които могат да бъдат преназначени в съдилищата след евентуалното закриване на специализираните структури.

“Само ВСС има право да прецени колко щатни бройки са нужни”, посочи председателят Апелативен специализиран съд Георги Ушев.

След като в ход бяха направени няколко промени, предложението беше прието. След като в предишните два парламента не се стигна до финализиране на идеята за закриване на спец правосъдието, то сега има голяма вероятност проектът за промени в Закона за съдебната власт да влезе за второ четене в пленарната зала още тази седмица.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук