fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:22:16
четвъртък | 26.05.2022 | 04:22:16
16.7 C
София

Правителството трябва да намери места за над 25 000 украински бежанци (ВИДЕО)

Над 59 000 бежанци са предупредени, че трябва да освободят хотелите у нас

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

До края на май правителството трябва да намери места за близо 25 000 украински бежанци, които сега са настанени в хотели. Това стана ясно от думите на председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

Малко над 59 000 души  са предупредени, че трябва да освободят хотелите у нас. Към момента има около 33 000 места, в които да бъдат настанени бежанците от Украйна”. Тошева обясни, че  това са основно ведомствени и общински бази, като продължава идентифицирането на нови места. По думите  разчетите за средствата, които до момента са разходвани, ще бъдат предоставени на създадените структури към Европейската комисия. Като се  очаква  голяма част, ако не и всички разходи, направени от българската държава, да бъдат покрити от европейски проекти и програми.

В момента правителството обмисля вариант да плаща  за три месеца здравните осигуровки на всички, получили временна закрила. Агенцията за бежанците е една от институциите, която е била засегната от хакерска атака. Поради тази причина към НАП не може да подава данни за влезлите у нас. Втора седмица Агенцията е без сървъри и не може да прави разплащания. 

Хотелиери от Балчик и Кранево пък настанили украински бежанци в базите си, настояват за удължаване на срока на действие на програмата за ползване на хуманитарна помощ. Те са изпратили декларация с исканията си до министъра на туризма и до председателя на Комисията по туризъм в Народното събрание. В декларацията си хотелиерите споделят, че с тяхно сътрудничество някои от украинските деца вече са тръгнали на детска градина, има оформени документи за постъпване на училище, някои от родителите са в процес на установяване на работа.

Според хотелиерите най-разумният вариант е програмата да бъде удължена за онези хотели, които заявят желание да участват в нея. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук