fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 15:59

Правителството предлага 14 антиинфлационни мерки

Те са на стойност два милиарда лева

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Пакет от 14 антиинфлационни мерки на обща стойност от два милиарда лева ще бъде предложен на утрешния лидерски коалиционен съвет. Това обяви в парламента Андрей Гюров, председател на ПГ “Продължаваме Промяната”.

Той обясни, че въпросните мерки са договорени след съвместно заседание на социалната, енергийната и бюджетната комисия. Гюров посочи, че двата милиарда са осигурени от допълнителни приходи в бюджета и могат да бъдат използвани без да се нарушава бюджетната рамка.

С тях ще бъдат подпомогнати пенсионерите и бизнеса, каза депутатът. Андрей Гюров увери, че мерките вече са остойностени от Министерството на финансите и ще бъдат допълнително договорени на лидерския коалиционен съвет. Той припомни, че до този момент са били проведени два експертни коалиционни съвета, на които са били обсъдени въпросните мерки.

Гюров коментира, че не очаква сериозни разногласия по отношение на предлагания от “Продължаваме Промяната” пакет от 14 антиинфлационни мерки.

Председателят на парламентарната група посочи част от мерките. Първата е за увеличение на пенсиите – от 1 юли най-ниската, в размер от 370 лв., да стане 450 лв., както и пропорционално увеличение на останалите пенсии.

“Целта е увеличението да изпреварва досега натрупаната инфлация, така че тези хора, с ниски доходи, да не усетят нарушаване на тяхната покупателна способност”, коментира Гюров и добави, че увеличението е над 20% и се компенсира ръстът на цените от голямата потребителска кошница.

Гюров съобщи, че от “Продължаваме Промяната” предлагат да се вдигне максималният осигурителен доход на 3400 лв. Според тях по този начин хората, които са се осигурявали на високи доходи, ще могат да получават адекватна пенсия. Той уточни, че тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1 юли.

От 1 октомври от ПП искат преизчисление на пенсиите на база на промяна на Швейцарското правило. Това, което ние предлагаме и ще бъде направено назад за всички пенсии от 2008 година насам, е да се увеличават пенсиите с по-голямо увеличение на процента на инфлацията или на осигурителния доход.

Най-важният резултат е, че ще бъдат изчистени всякакви неравенства за хора, които са се пенсионирали по-отдавна и тези, които се пенсионират в момента, коментира председателят на парламентарната група.

За работещите родители Андрей Гюров каза, че се предлага увеличаване на данъчното облекчение от 450 лв. на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. за две деца. Като допълнителна мярка се предвижда тези средства да могат да се ползват на тримесечна база.

Освен това се предвижда и финансово компенсиране на крайните потребители на горива. Нашето предложение е това да бъде до 50 литра гориво на месец, припомни той. Предложили сме няколко различни варианта като механизъм за получаване на това облекчение, коментира Гюров и поясни, че окончателният вариант ще стане ясен във вторник.

Венко Сабрутев, който е председател на енергийната комисия в парламента уточни, че става дума за 0,25 стотинки за литър гориво.

От ПП предлагат още и намаляване на ДДС на парното от 20% на 9% от 1 юли. Гюров посочи, че предлагат още за микро и малкия бизнес увеличение на прага на регистрация на ДДС на сто хиляди лева. Това ще бъде един от най-високите прагове за регистрация в ЕС, което ще намали значително административната тежест за малкия бизнес в България, каза той.

Друга мярка, която се предлага, е освобождаване от акцизи на електроенергия и природен газ, които се ползват за моторно гориво.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img