27.01.2023 | петък | 06:04

Правителството одобри проект на Споразумение за взаимно насърчаване и защита на инвестициите

Публикувано:

Сподели поста:

Кабинетът одобри типов проект на Споразумение за взаимно насърчаване и защита на инвестициите като основа за водене на преговори на българското правителство със страни извън Европейския съюз.

Съгласно европейското законодателство държавите членки могат да пристъпват към договаряне на нови двустранни инвестиционни споразумения с приоритетни страни партньори, с които не предстои скорошно договаряне на инвестиционно споразумение на ниво ЕС. За тази цел Комисията следва да издаде разрешение за започване на преговори и да одобри инвестиционния договор преди неговото сключване.

С този тип договори се установява рамката и условията, при които държавите членки на ЕС да договарят двустранни инвестиционни споразумения с трети страни. Последният такъв документ е одобрен от правителството през 2018 г. и не отразява дефинираните през 2021 г. от Европейската комисия базови разпоредби, за които има препоръка да бъдат включени в двустранните инвестиционни договори на държавите.

В актуализирания проект на споразумение са въведени нови текстове, свързани с дефиниране на някои определения; срок на действие и прекратяване; компенсации; трансфери; консултации. Включени са също текстове, свързани с данъчно облагане, временни защитни мерки, както и изцяло нов раздел, свързан с устойчивото развитие.

С тях се цели по-висока степен на съответствие с нормите на ЕС и последователност при подписване на двустранни инвестиционни договори. С въвеждането на единни условия се улеснява значително процесът по оценяване на текстовете от Комисията и се подобрява последващото взаимодействие между страните. 

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...