“Продължаваме Промяната” (ПП), ГЕРБ-СДС, ДПС и “Демократична България” (ДБ) поискаха френското предложение за Република Северна Македония да бъде подкрепено, “Има такъв народ” (ИТН) и “Възраждане” са против, от “БСП за България” предупредиха да не се бърза.

Привържениците на френската инициатива я определиха като най-доброто предложение, което сме получавали досега, и предупредиха, че времевият прозорец за приемането му скоро ще се затвори, предаде БТА.

В дебата противниците на вдигане на ветото използваха изрази като “национални предатели”, от ИТН поискаха президентът да разсекрети документите от последния КСНС по темата за Република Северна Македония.

Предложение, дадено преди една седмица и неприето от отсрещната страна, не следва да бъде претупано от парламента, смятат от левицата.

„С решението България не вдига ветото си, а повдига силата на своето вето“, защити предложението Христо Иванов (“Демократична България”).

Той подчерта, че френското предложение е добро за България. Ако не вярвате на експертите, политиците у нас, чуйте какво казват в Скопие за него –  смятат го за неприемливо за тях, посъветва той. Всички европейски институции стоят зад нас, те са гарант, посочи още той. Но, смята Иванов, през последните месеци сме пропуснахме възможността да подготвим българското общество, докато българската дипломация и правителство работиха по темата.

„Занимавахме се с конспирация, отбеляза депутатът. В момента, когато приключи френското председателство, политическите условия, при които можем да поставим такива искания, изчезват“, подчерта Иванов.

„За да има мир, сигурност и стабилност, ние трябва да членуваме в общи ценностни съюзи като НАТО и ЕС“, посочи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. И подчерта, че в момента имаме добър шанс да направим една голяма крачка в тази посока. Докато Балканите имаме проблеми, и Европа ще има проблеми, смята той. Сега имаме шанс  да направим една голяма крачка – ценностно обединение на ценностни съюзи, апелира Карадайъ. Той призова към национално единство по темата. Карадайъ отбеляза, че правителството, което вече падна, шест месеца не е успяло да изработи българско предложение.

Според председателя на ПГ “Продължаваме Промяната” Андрей Гюров на масата е най-доброто решение, потвърдено от всички, включително от реакцията на македонската страна. Колегата му Искрен Митев коментира – “днес е чудесен ден за македонска сватба – булката е Русия, а пък зестрата е в копейки”. За мен най-голямото дъно, което видях, бе как “Възраждане” и ДПС развяват знамена на протеста и си стискат ръцете. Ние въведохме нови вета – 35 преговорни глави, по които България ще има право на вето, посочи Настимир Ананиев (ПП). Но добави, че е много важно какъв ще е финалният текст на междуправителствения протокол.

ГЕРБ-СДС ще подкрепи предложението за начало на преговорите за присъединяване към ЕС на РСМ и Албания, потвърди заместник-председателят на парламентарната група Румен Христов. В политиката често се налага да се вземат тежки решения, тези предложения са важни, визионерски и затова ние сме призвани да ги вземем, подчерта той. Добрият договор е този договор, в който и двете страни са малко недоволни, подчерта депутатът. Нека да вземем това, което ни се дава сега, а от утре да продължим да се борим за това, което ни се полага, и да го направим заедно, призова Тома Биков (ГЕРБ-СДС).

От “Има такъв народ” и “Възраждане” са твърдо против приемането на френското предложение.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов си послужи с цитат от изказване на френския президент Еманюел Макрон, който казва, че са упражнили много силен натиск срещу България.

„Очевидно е, че решението е плод на чужд компромис, заключи той. Според него ветото показваше мъжество и характер в българската политика. ГЕРБ си промениха позицията – факт е, че това, което говориха миналата седмица, не е това, което говорят сега, отбеляза Костадинов. Винаги, когато сме тръгвали да правим сделка с Република Северна Македония, сме свършвали с национална катастрофа, абсолютно престъпно е да се говори, че това било най-добра сделка“, подчерта депутатът.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here