fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:32:37
неделя | 29.05.2022 | 01:32:37
16.8 C
София

Повишаване прага за регистрация по ДДС на 100 000 лв от 1 януари 2023 г. и на 166 000 от януари 2024г., предлага ДБ

Икономическият екип на формацията представи пакет от антикризисни икономически мерки

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Повишаване прага за регистрация по ДДС на 100 000 лв. от 1 януари 2023 г. и на 166 000 от януари 2024г., предлага “Демократична България” (ДБ).

На брифинг в парламента икономическият екип на формацията представи пакет от антикризисни икономически мерки, които ще бъдат предложени за обсъждане на останалите партньори в коалицията.

Първото вдигане на прага ще засегне около 90 хил. фирми, второто – 110 хил., според сметките на ДБ. По думите на Мартин Димитров това е една от ключовите реформи за подпомагане на малкия бизнес. По-високият праг от януари догодина би ощетил бюджета с около 250 млн. лв., но фирмите ще увеличат своята дейност, ще имат по-големи обороти, печалби и ще платят свързани данъци, обясни Димитров. Така че бюджетът в по-долгосрочен план дори ще спечели от една такава мярка, подчерта той.

По принцип таван за ДДС е разписан в коалиционното споразумение, ние предлагаме конкретен вариант, обясни председателят на парламентарната група (ПГ) на ДБ Христо Иванов. По думите му, тези мерки вероятно ще се гледат още днес на експертната среща.

Второто предложение е лихвата за забава на плащанията, когато те са към топлофикационните, енергоразпределителните дружества и доставчици, да бъде намалена от сегашното ниво, което се изчислява като към основния лихвен процент (ОЛП) се прибавят 10 процента. ДБ предлагат формулата да е ОЛП + 4 на сто за гражданите, а за бизнеса да са + 8 процента.

За първите две мерки “Демократична България” вече са изготвили законопроекти и вероятно още утре ще бъдат внесени в коалицията за обсъждане. И, ако има добра воля, биха могли да бъдат приети следващите седмици, посочи Димитров.

Виждате стоки като стоманата, олиото, желязото как поскъпват и този процес трудно може да бъде спрян с поставянето на тавани, посочи депутатът. Затова предлагаме вкл. и да се направи предложение до Европейската комисия (ЕК), за тези стоки, за които има чувствителност и повишаване на цените, за срок от шест месеца бариерите по вноса – митнически ставки и др., да бъдат драстично намалени или премахнати, което ще увеличи предлагането, повишен внос и по-ниски цени.

Георги Ганев припомни още, че в Европейския съюз се обсъжда да се намалят на съюзно ниво минималните приемливи акцизни ставки на горивата. По-дългосрочната мярка е ЕК да договаря доставките на газ от името на страните-членки. Ние в момента сме на минималните нива за горивата и не можем да слезем по-долу без решение на ЕК, обясни Мартин Димитров. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук