fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 05:04:19
четвъртък | 26.05.2022 | 05:04:19
16.7 C
София

Потреблението на природен газ в България е гарантирано поне за месец и не се налага ограничаване

"Българският енергиен холдинг", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са подсигурили непрекъсваемост на алтернативните доставки

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Потреблението на природен газ в България е гарантирано за минимум един месец напред и към този момент не се налага ограничаване на потреблението. Това каза заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова по време на конференция “Индустриален триатлон: Климат, енергетика и околна среда”.

По думите й страната ни е в постоянна комуникация с Европейската комисия, където се дебатират възможностите за общи доставки на ниво Европейски съюз. 

“Българският енергиен холдинг”, “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” са подсигурили непрекъсваемост на алтернативните доставки, изтъкна зам.-министър Петрова. Според нея това показва огромната солидарност между страните членки на ЕС, но и ефективността на инвестициите в инфраструктура – междусистемни връзки и друга газова инфраструктура. Фокус в усилията е засилване на работата на т.нар. “регионални групи на държави членки”, които могат да действат посредством солидарността помежду си, което ще смекчи действието при евентуални прекъсвания на доставките на природен газ.

Същевременно очакванията за успокояване на цените на енергийните доставки не се оправдават, допълни Петрова. Тя коментира, че високите цени на енергията, предстоящите проблеми на пазара на природен газ, несигурността на доставките и европейските климатични политики създават необходимостта от вземане на бързи и конкретни решения. Заместник-министърът даде за пример, че мерките за компенсиране на индустрия във връзка с високите цени на електроенергия са непосредственото решение на правителството, като сега трябва да се фокусира върху намирането на по-устойчивите решения в средносрочна и дългосрочна перспектива.

В Националния план за възстановяване и устойчивост са набелязани визията и конкретните мерки в краткосрочна перспектива до 2026 г., посочи Петрова. В този документ България е успяла да защити използването на въглищните мощности. В него няма задължение за затваряне на въглищните мощности, а вместо това за ограничаване на въглеродните емисии от производството на електроенергия от въглища и възможност за работа на въглищните централи до 2038 г. Освен това е повишена амбицията по отношение на възобновяемите източници с акцент вятър, слънце и геотермална енергия. Това се отнася не само по отношение необходимостта за производството на електроенергия, но също така и за собствено потребление, подчерта зам.-министърът.

Мерките за енергийна ефективност също ще дадат своя принос в общите усилия за запазването на природата и климата, както и за повишаването на енергийната независимост на България, обърна внимание Ива Петрова. Общият ресурс, предвиден само в плана за възстановяване, е близо 2 млрд. и 500 хил. лева. В момента се работи по проект за енергийна стратегия до 2030 година – с хоризонт до 2050 г., където трябва да се адресират средносрочните и дългосрочните решения, заяви още заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова, цитирана от БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук