fbpx
29 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 18:54

Откриха потънал кораб със съкровище до Бахамите

Големите количества изумруди и аметисти, добити в Колумбия и открити сега предлагат доказателства за контрабанден трафик, тъй като не са били регистрирани в документите на кораба

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Потънал на Бахамите испански галеон, натоварен с толкова съкровища, че крушението му през 1656 г. предизвиква многократни опити за откриване на останките му през следващите 350 години.

Корабът “Нуестра Сеньора де лас Маравиляс” (Дева Мария на чудесата), известен като “Маравиля” е потънал в западната част на Бахамите на повече от 70 км от брега, но новооткритите съкровища са намерени в огромна зона от отломки, простираща се на повече от 13 км.

Компанията “Allen Exploration”, в която участват морски археолози и водолази от Бахамите и САЩ, получи лиценз от правителството за научно изследване на “Маравиля” и се ангажира да покаже находките в нов музей.

Сред съкровищата има такива, които подсказват, че някои от находките са били предназначени за богати аристократи, ако не и за кралски особи като златна филигранна верижка с мотиви на розети, златен медальон с кръста на Сантяго (св. Яков) и индийски камък безоар, който тогава е бил ценен в Европа заради лечебните си свойства.

Големите количества изумруди и аметисти, добити в Колумбия и открити сега предлагат доказателства за контрабанден трафик, тъй като не са били регистрирани в документите на кораба.

Корабът “Маравиля”, кръстен на “чудотворната” скулптура на Дева Мария от XIII в. в мадридски манастир, е бил част от испанския флот. Той се е връщал в Испания от Хавана със съкровища от Северна и Южна Америка – както кралски, така и частни пратки, а също и контрабанда на товар, плячкосан от друг испански галеон, претърпял корабокрушение край Еквадор.

Корабът потъва след навигационна грешка при избягване на плитки води. Сблъсквайки се с флагмана на флотилията, той се удря в риф и само 45 от 650-те души на борда оцеляват. Историците твърдят, че повечето от корабокрушенците са били изядени от акули.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img